Primijetite li ovu promjenu na jajima, odmah ih bacite

Primijetite li ovu promjenu na jajima, odmah ih bacite

Foto: 

Monicore / Pixabay

D.H.

D.H.

Pseudomonas

Fina i ukusna, jaja su namirnica puna proteina i pridonose zdravlju. Ipak, stručnjaci upozoravaju na jaje ponekad može biti dom opasne bakterije koja može uzrokovati probleme sa zdravljem.

Jaja predstavljaju najčišći oblik proteina (bjelanjak) koji je koristan za organizam i mršavljenje, a za normalnu razinu kolesterola ne biste smjeli pojesti više od dva jaja dnevno – opasnosti kolesterola se kriju u žumanjku. Jaje sadrži oko 212 mg dobrog kolesterola koji pomaže regulirati razinu onog lošeg. Žumanjak također sadrži puno luteina i zeaksantina, dva antioksidansa koji smanjuju rizik od makularne degeneracije.

No ipak treba paziti da im nije istekao rok trajanja kako biste izbjegli zdravstvene probleme. Upravo iz tog razloga Ministarstvo poljoprivrede SAD-a savjetuje da je potrebno zaštititi se i provjeriti je li jaje pokvareno prije jela.

Što će otkriti da ih trebate baciti?

Ako je bjelanjak poprimio nijansu perle ili ružičaste, bacite jaje odmah, savjetuju stručnjaci iz USDA-e. Promjena u boji, koliko god suptilna bila, može javljati da se radi o pokvarenoj namirnici radi bakterije Pseudomonas, a ona je najčešće odgovorna za kvarenje ove namirnice, ali i za trovanje hranom, kažu stručnjaci.

“Ova bakterija stvara pigment u bjelanjku jajeta, pa ako primijetiti da bjelanjak nema vama poznatu boju, bacite ga“, savjetuju stručnjaci.

Osim navedenih boja, jedna studija tvrdi da ova bakterija uzrokuje i druge vidljive promjene. Dakle, može se raditi o promjeni mirisa, a bjelanjak može poprimiti i zelenkastu boju, prenosi Ordinacija.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.