Primjer dobre prakse: Učenici OŠ Pučišća čiste obalu, beru masline i proizvode ekološke sapune

Primjer dobre prakse: Učenici OŠ Pučišća čiste obalu, beru masline i proizvode ekološke sapune
D.H.

D.H.

Marine Litter-Free Dalmatian Island

Morski otpad jedna je od glavnih prijetnji našemu moru i obali, a o tome svjedoči količina otpada koju je Sunce prikupilo u sklopu dosadašnjih akcija čišćenja. Naime, ukupno su prikupljene dvije tone različitog morskog otpada. Ipak, najbrojnija je plastika koje je u morskom i obalnom okolišu čak 700 kilograma odnosno 21 153 komada manje. Kako bi podizali svijest o problematici, unutar Marine Litter Free Dalmatian Island projekta organizirali smo radionicu o sastavu i količini morskog otpada za učenike Osnovne škole Pučišća.
Učenici u Pučišćima za čišto more i obalu!

– U moru i na plažama koje smo čistili pronašli smo veliku količinu plastike, a najviše je bilo plastičnih čepova. – zaključila je učenica na temelju dosadašnjeg iskustva prikupljanja otpada unutar ekološke skupine škole.

Učenici su dio ekoloških skupina koje djeluju na razini njihove škole stoga im onečišćenje morskim otpadom nije u potpunosti nepoznata tema. Primijetili su velike količine morskog otpada na vanjskoj obali otoka, posebno tijekom ljetnog razdoblja, stoga im je sudjelovanje na projektu iznimno važno kako bi pridonijeli očuvanju mora i što čišćoj budućnosti na otoku.

– S nastavnicom Anom Marčić i ravnateljem škole sudjelovali smo u akcijama čišćenja plaža i uvala u blizini Pučišća. Vanjski dijelovi otoka Brača zatrpani su različitim otpadom. – rekao je učenik koji je dio ekološke skupine.

Provedenom radionicom o sastavu i količini morskog otpada, učenici su stekli dublje razumijevanje štetnosti morskog otpada, odnosno plastike na more i obalu. Osim što se ustanovila važnost očuvanja okoliša, utvrdili smo i načine smanjenja količine otpada koji završava u moru. Uz podršku škole, roditelja i Sunca, učenici su spremni preispitati svoje svakodnevne navike i djelovati odgovornije prema okolišu, a baš takvo što nam postaje ključna strategija u borbi protiv onečišćenja otpadom.
– Iznimno nam je drago što sudjelujemo u ovom projektu. Vjerujem da je našim učenicima ovo iskustvo zanimljivo. – rekao je Daniel Šantić, školski pedagog.

Protokol za monitoring morskog otpada

Što je morski otpad, gdje ga ima najviše i kakav je njegov utjecaj – samo su neka od pitanja kojima smo zajednički dali odgovore. Edukacijske aktivnosti rezultirale su jačanjem znanja o onečišćenju morskim otpadom, proširenjem razumijevanja utjecaja mikroplastike te upoznavanjem s dugotrajnosti razgradnje određenih predmeta iz mora.

Nakon što smo utvrdili čitavi niz posljedica onečišćenja otpadom, u cilju daljnjeg praćenja stanja onečišćenosti naše obale, upoznali smo učenike s Protokolom za monitoring morskog otpada. Provođenje Protokola različitih dionika uspostavlja sustav kontinuiranog prikupljanja podataka o količini i sastavu morskog otpada. Kako bi započeli s praćenjem stanja onečišćenosti obale otpadom u Pučišćima, učenici će u svakoj svojoj budućoj akciji čišćenja vrijedno prikupiti, sortirati i popisati morski otpad unutar Protokola. Osnovna škola Pučišća bogatija je za jedno novo iskustvo, nova znanja i nove vještine. Svako daljnje popisivanje i prebrojavanje otpada u Pučišćima doprinijet će trudu i zalaganju Sunca za čisto more i obalu.

– Nije poanta stalno čistiti. Manja količina otpada rezultira smanjenjem otpada u moru i na obali. – dodao je Siniša Lučić Lavčević, ravnatelj škole.
Osim interesa i angažmana učenika, učitelji i osoblje škole sudjelovalo je na komunikacijsko-zagovaračkoj radionici kako bi što vjernije informirali javnost o svom trudu i zalaganju za zaštitu okoliša. Da je Osnovna škola Pučišća primjer dobre prakse, svjedoče mnogobrojne školske aktivnosti.

Osnovna škola Pučišća primjer dobre prakse

– Ekološke teme, u širem i užem smislu, sastavni su dio našeg školskog kurikuluma, odnosno školskih i međunarodnih projekata, kao i izvannastavnih aktivnosti. Istražujući i proučavajući kulturnu i prirodnu baštinu svoga zavičaja, učenici ne samo da je bolje upoznaju i razumiju, već prema njoj razvijaju pozitivne emocije i poželjne vrijednosne stavove. Stvaraju se, dakle, kognitivne i afektivne pretpostavke nužne za pozitivan i održiv odnos s okolišem u kojem živimo. – kaže Daniel Šantić, školski pedagog.
Sudjelovanjem u međunarodnim projektima poput MED-EDUC i CLI.C.K FOR SCHOOLS, Erasmus+ projektima, OŠ Pučišća razvija partnerstva s institucijama iz različitih zemalja Mediterana. Ovakvi projekti omogućuju razmjenu dobre prakse i primjenu inovativnih metoda u obrazovanju o okolišu.

U školi također djeluju dvije skupine posvećene ponajprije ekološkim temama – Eko aktivisti i Eko proizvođači. Riječ je o skupinama učenika starijih razreda pod vodstvom nastavnica geografije i biologije/kemije/prirode.

– Cijevi rada ovih dviju skupina ponajprije su odgajati učenike u duhu pozitivnog odnosa prema prirodnim bogatstvima, odnosno upoznati učenike s važnim ekološkim problemima na lokalnoj i svjetskoj razini te probuditi svijest o potrebi zaštite okoliša kod učenika i u lokalnoj sredini. – rekla je Ana Marčić, nastavnica povijesti i geografije.
Kada nisu na terenu, ove skupine učenike educiraju o ekološkim temama i uključuju ih u razne aktivnosti koje ukazuju na važnost recikliranja, ponovne upotrebe stvari i stvaranja manje količine otpada.

Eko proizvođači

Eko proizvođači već nekoliko godina proizvode, između ostalog, i ekološke sapune. Dva su najvažnija sastojka tih sapuna maslinovo i lavandino ulje. Vođeni željom za kvalitetnim proizvodom i cjelovitim nadzorom procesa proizvodnje odlučili su samostalno osigurati potrebne glavne sastojke.
Prošle su jeseni učenici koji sudjeluju u radu naših ekoloških skupina, u pratnji učitelja voditelja, ravnatelja i školskog majstora, otišli u berbu ekološki uzgojenih maslina. Nakon berbe, u modernom postrojenju u Pučišćima, masline su prerađene i to hladnim prešanjem, u skladu s preporukama agronomske struke. Dio maslina korišten je za konzerviranje, dok su ostatak koristili za izradu domaćeg sapuna od maslinova ulja, s dodatkom njihove mirisne bračke lavande.

– Pokušavamo samostalno osigurati i resurse za lavandino ulje. U okolici Gornjeg Humca sa starih autohtonih lavandi odrezane su grančice i pripremljene za proces zakorjenjivanja. U učionici su pripremljene grančice stavljene u mješavinu zemlje i humusa i dana im je potrebna količina vlage. Pripremljene su 274 jedinke. Na dvije lokacije, matična škola i područna škola, sadit će se kako bi se mogle pratiti i eventualno utvrditi razlike u razvoju sadnice. Tako će se uzgojiti željena vrsta lavande, a učenici će bolje upoznati sam proces i biljku. – rekla je Simona Širković Martinić, nastavnica biologije i kemije.
U narednim tjednima, dok se proces zakorjenjivanja bude odvijao svojim tijekom, članovi skupine prionut će pripremi zemljišta za buduće nasade.

Eko aktivisti

Eko aktivisti, kako i samo ime govori, više su usmjereni na ekološke akcije u lokalnoj sredini. Prošle je godine ova skupina započela s akcijama čišćenja plaža i uvala u blizini Pučišća. Pod vodstvom nastavnice Ane Marčić, i uz pomoć ravnatelja Siniše Lučića Lavčevića i njegova plovila, učenici su čistili Treće lučice, uvale Sv. Stjepana, Sladiolu i Loznu. Budući da je Lozna bila zatrpana velikom količinom smeća, pala je odluka da se ovogodišnje akcije započnu povratkom u ovu lijepu, ali onečišćenu valu. I opet su vrijedne ruke napunile pun brod otpada iz uvale, najviše plastike. Na licu mjesta bilo je očito koliko plastika onečišćuje okoliš i koliko ju je važno ukloniti iz prirode.

– Dodajmo ovome i da smo u listopadu prošle godine sudjelovali u velikoj akciji čišćenja podmorja u pučiškom zaljevu u organizaciji Turističke zajednice Općine Pučišća, u kojoj je sudjelovalo desetak ronioca, vatrogasci i brojni dobrovoljci. Naši učenici pomagali su pri izvlačenju i sortiranju otpada, a jedan od naših učenika je i sam zaronio u pratnji svog oca ronioca. Nastavljamo i dalje s ekološkim akcijama kako bismo oslobodili naše uvale od smeća. A na to se sasvim dobro nadovezuje i suradnja s udrugom Sunce. – zaključili su iz škole.

Stečenim znanjem na Marine Litter-Free Dalmatian Island projektu škola ima mogućnost aktivno poticati svoje mještane na okolišno-odgovorno ponašanje, ali i lokalne ili nacionalne donositelje odluka u cilju uspostavljanja što kvalitetnijeg sustava gospodarenja otpadom.
Nakon edukacije o morskom otpadu, slijedi nam velika akcija čišćenja u svibnju. Akcijom čišćenja doprinijet ćemo uklanjanju otpada iz okoliša, ali i podizanju svijesti lokalne zajednice, odnosno, poticanju okolišno-odgovornog ponašanja mještana.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.