Provjerite što se događa s tijelima onih koji svakodnevno vode ljubav!

Provjerite što se događa s tijelima onih koji svakodnevno vode ljubav!

Foto: 

Niek Verlaan from Pixabay

D.H.

D.H.

Važan utjecaj na psihofizičko zdravlje

Jedno od najčešćih pitanja koje se nameće kad govorimo o seksu  ono je o učestalosti seksualnih odnosa. Bez obzira na to koliko često gori iskra u vašoj spavaćoj sobi, vjerojatno ste se barem jednom zapitali kakva je statistika.

Brojna su se istraživanja pozabavila ovom temom i sva jednoglasno tvrde da je najmanji broj odraslih osoba koje vode ljubav svaki dan. Konkretno, samo četiri posto ispitanika jednoga izjavilo je da svakodnevno ima spolni odnos.

Poznato je da je seks dobar za organizam, ali najvažnije je zapamtiti da biste ga trebali upražnjavati točno onoliko često koliko vi to želite. Ipak, ako svakodnevno vodite ljubav, to može imati brojne dobrobiti za vaš organizam. Ova tvrdnja se ne odnosi isključivo na penetraciju, već na sve seksualne aktivnosti zbog kojih se u tom trenutku osjećate ugodno, piše Zadovoljna.

Poljupci, dodiri, solo-igra ili oralni seks – svaka od ovih intimnih aktivnosti može pozitivno utjecati na psihofizičko zdravlje ako ih prakticirate svakodnevno. U nastavku pročitajte što se događa s tijelom onih koji su svakodnevno spolno aktivni.

1. Poboljšava seksualnu funkciju

Ponavljanje je majka znanja, dobro nam je poznata uzrečica koju možemo iskoristiti i u ovom kontekstu. Što češće vodite ljubav, osjećaji se intenzivniji, a orgazmi su eksplozivniji. Također, osobe koje imaju nizak libido taj problem mogu vrlo lako riješiti češćim seksualnim odnosima.

2. Pomaže kod menstrualnih bolova

Iako neke žene ne mogu zamisliti seks za vrijeme mjesečnice, to je jedna od najstarijih i najučinkovitijih metoda za ublažavanje menstrualne boli. Orgazam je najbolji lijek protiv bolnog trbuha, a svakodnevno seksualno uzbuđenje oslobađa hormone koji pomažu kod boli i mogu smanjiti trajanje menstruacije.

3. Pomaže za bolji san

Ugodan seks potiče tijelo na oslobađanje hormona sreće, oksitocina i endorfina. Oni potiču lepršave, intimne osjećaje i želju za još seksa. Ako to radite često i opetovano, spolni hormoni će vam pomoći da bolje spavate, a dobrobiti kvalitetnog sna ne moramo posebno opisivati.

4. Smanjuje stres

Već spomenuti hormoni zaslužni su za poticanje dobrog raspoloženja. Ako ste pod stresom, vjerojatno vam se teško opustiti i razmišljati o seksu. Ipak, ako odlučite stres izbaciti na taj način, osjetit ćete olakšanje. Svakodnevne aktivnosti pod plahtama mogu vam pomoći da se lakše nosite sa svakodnevnim stresom. Seks izaziva pozitivne osjećaje, a neka istraživanja tvrde da se možete dobro osjećati i zbog jučerašnjeg seksa.

5. Pomaže kod koncentracije

Redoviti seks pomaže ženama da bolje pamte, a za to je zaslužan već spomenuti koktel hormona koji se ispuštaju tijekom seksa. Također, seks aktivira i hipokampus, područje mozga u obliku potkove koje igra važnu ulogu u prebacivanju informacija iz kratkoročnog u dugoročno pamćenje.

6. Može vas zbližiti s partnerom

Ne nazivaju uzalud oksitocin hormonom ljubavi. Ova hormon se, osim kod seksa, oslobađa i u ranim fazama ljubavi. Parovi koji češće vode ljubav, imaju i više povjerenja jedno u drugo, smireniji su, opušteniji i sretniji. Istraživanje iz 2017. tvrdi da sjaj nakon seksa traje oko 48 sati, a svakodnevne aktivnosti u krevetu parove zbližavaju na još višoj razini.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.