Riba ne mora biti skupa da bi bila ukusna i zdrava

Riba ne mora biti skupa da bi bila ukusna i zdrava
D.H.

D.H.

Mediteranski način prehrane, odnosno  mediteranska dijeta, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji 1994. proglašena je referentnim modelom prehrane. Smatra se jednom od najzdravijih načina prehrane na svijetu. Njezina osnova su se namirnice koje možemo pronaći upravo u Hrvatskoj, od maslinovog ulja, preko voća i povrća do morskih plodova.

Upravo morski plodovi bili su temom radionice koja je održana u Makarskoj u sklopu IKKER-a, šestog Interregionalnog kupa kuhara europskih regija u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER). Riječ je o dvodnevnom natjecanju desetoro natjecatelja iz Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Hrvatske i Rumunjske, pobjednika kulinarskih natjecanja u svojim državama, koji su stigli u Makarsku izboriti se za titulu najboljeg kuhara regije 2020. godine.

ŠKMER-ovi kuhari, pod vodstvom njegova predsjednika, Željka Nevena Bremeca spravljali su varivo od sipe, slanutka, kapule i luka. Pokazali su kako se pravilno filetira lubin te se od njega radi carpaccio. Otkrili su tajne morske pašticade, na bazi ribljeg temeljeca od kozica i miješane ribe, koja se servira uz rimski njok.  Može se „pojačati“ argentinskim kozicama, kojom brbavicom ili dagnjom.

Sudionici radionice mogli su kušati i hobotnicu s roštilja kojoj se kako prilog servirala krema od slanutka.

Irena Dragičević

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.