Simptomi tumora na mozgu

Simptomi tumora na mozgu

Foto: 

kalhh from Pixabay

D.H.

D.H.

Evo kada treba otići liječniku

Svi živimo brzim i stresnim životom. Kao rezultat toga, često zanemarujemo simptome poput glavobolje i problema s vidom, okrivljujući za njih svoj način života. Ovaj jednostavan previd može imati opasan ishod. To može biti znak tumora na mozgu gdje se moždane stanice abnormalno razmnožavaju, koji može biti kancerogen ili nekancerogen. Položaj u mozgu odlučuje o ozbiljnosti tumora.

Tumor na mozgu nije vrlo čest rak, ali važno je znati znakove upozorenja kako bi se osigurala brža dijagnoza i liječenje.

‘Lubanja nema viška mjesta za ništa osim za mozak. Stoga, kako se tumori mozga razvijaju i šire, uzrokuju dodatni pritisak u ovom zatvorenom prostoru. To se zove intrakranijalni tlak. Povećani intrakranijalni tlak uzrokovan je dodatnim tkivom u mozgu, kao i blokadom puteva protoka cerebrospinalne tekućine’, kaže dr. Naveen M A, viši konzultant za neurokirurgiju u bolnici BGS Gleneagles Global, piše Times of India.

Evo nekih od najčešćih simptoma tumora mozga:

Napadaji

Napadaji su obično povezani s epilepsijom, ali mogu biti i znak tumora mozga. Zapravo, prema liječnicima, do 60% pacijenata s tumorom mozga doživjelo je napadaje. To je u kombinaciji s mučninom, povraćanjem. Ako ih osjetite, najbolje je da odete liječniku.

Česte jutarnje glavobolje

Glavobolje mogu biti simptom koji najviše zbunjuje jer se mogu pojaviti iz više razloga, ali ako imate česte glavobolje koje su gore nego inače, a čini se da ih nijedan lijek ne može ublažiti, vrijeme je da se obratite liječniku.

Promjena vida

Nagla promjena vida također može biti pokazatelj tumora mozga. Ako odjednom vidite stvari zamućene ili imate problema s perifernim vidom koji vam omogućuje da vidite stvari oko sebe bez okretanja glave, možda biste trebali posjetiti liječnika.

Nerazgovijetan govor

Nerazgovijetan govor može biti normalna pojava kada se osjećate izgubljeno ili gubite pojam o tome što radite. No, ako osjetite iznenadne poteškoće u čitanju, pisanju ili vam govor postane nejasan, to može biti simptom tumora mozga, prenosi N1.

Promjena osobnosti

Ostati neusredotočen ili iznenada postati agresivan rijetki su znakovi tumora mozga. Možete doživjeti nejasnoću ili iznenadne promjene osobnosti.

Tumor mozga u djece

‘Tumori na mozgu najčešći su solidni tumori koji pogađaju djecu i adolescente. Dijagnosticira ga se kod gotovo tri milijuna djece svake godine. Zbog svog položaja, neki tumori mozga i tretmani za njihovo liječenje mogu uzrokovati značajno dugotrajno oštećenje intelektualnih i neuroloških funkcija’, dodaje dr. Naveen.

Astrocitom je najčešći tip glioma, koji čini oko polovicu svih tumora mozga u dječjoj dobi. Najčešći su u djece u dobi od 5 do 8 godina. Važan je i stupanj astrocitoma. Liječenje djeteta temeljit će se na tome raste li tumor sporo (niskog stupnja, stupanj 1 ili 2) ili brzo raste (visok stupanj, stupanj 3 ili 4). Većina astrocitoma u djece (80 posto) je niskog stupnja.

Ponekad se pojavljuju u kralježnici ili se tamo šire. Liječenje glioma moždanog tkiva može biti vrlo izazovno. Većina ovih tumora nalazi se u sredini moždanog tkiva i ne mogu se kirurški ukloniti. Nekoliko tumora moždanog tkiva su povoljnije locirani i mogu se liječiti kirurškim zahvatom. Često se liječe nekirurškim metodama.

Liječnici još ne znaju zašto određena djeca razviju tumor na mozgu. Rijetko su posljedica izlaganja zračenju ili obiteljske povijesti raka.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.