Splitski Gastroadvent

Splitski Gastroadvent
D.H.

D.H.

-Drugu svijeću zapalili su radijski novinari-

Svijeću mira druge adventske nedjelje, na splitskom Gastroadventu, autorice nutricionistice i dijetetičarke Olje Martinić, zapalili su novinari radijskih postaja.
Gastroadvent u Splitu jedinstvena je manifestacija koja predstavlja fuziju nutricionizma, gastronomije i turizma. Višegodišnji predan rad na prikupljanju znanja i vještina, dolazi do svih i u sve dijelove svijeta, slikom, perom i glasom predanih novinara koji i ove, neobične godine, donose svjetlo u grad podno Marjana.
Kako se ove godine obilježava jubilarna 10. godišnjica važnog priznanja prehrani Mediterana, veliku pažnju posvećuje se moru i njegovim plodovima. Sredozemno ili Mediteransko more je more Atlantskog oceana površine oko 2.5 milijuna km² koje povezuje sve zemlje izvorne mediteranske prehrane Prije deset godina, točnije 16. studenog 2010. godine mediteranska je prehrana uvrštena na popis nematerijalne UNESCO-ve zaštićene baštine.
‘Tijekom ovog mjeseca posebnu pažnju posvećujemo ribi i proizvodima od ribe. Takva jela opskrbljuju organizam važnim nutrijentima. Proizvodi od ribe dobar su izvor cinka (Zn,) mikronutrijenta velike važnosti koji povoljno utječe na metabolizam makronutrijenata i ugljikohidrata te na sintezu proteina. Ima značajnu ulogu u zaštiti stanica od oksidativnog stresa kao i za normalno funkcioniranje imunološkog sustava. Od posebne je važnosti konzumirati dovoljno ribe, kamenice, oštriga, rakova, tuna, školjki’, ističe Olja Martinić.
Ovogodišnji gastroadventski vijenac također posvećujemo moru i njegovom očuvanju.

Vijenac od morske pjene simbolično i na nedoslovan način simulira morski svijet nastao od odbačenih stvari i plastike. Na kotač bicikla, koji se možda nekada vozio uz obalu, naša istaknuta kiparica Nives Čičin Šain, nadogradila je imaginarno polje morske salate, dodala svjetlucave ježeve čije su bodlje čavli i male meduze.
‘Svijeće su od rabljenih čaša koje su, okrenute naopako u vrhu dobile žaruljicu i nakon partija doživjele novi smisao. Ugrađen im je mali senzor da se upale daljinskim upravljačem primjereno vremenu u kojem živimo’, kaže Nives Čičin Šain.

Ekologija i kompetentnost u gastronomiji i turizmu budući su projekt splitske Turističko ugostiteljske škole. Pod vodstvom ravnatelja Ive Bilića, Turističko-ugostiteljska škola Split je imenovana Regionalnim centrom kompetentnosti u turizmu u ljeto 2018. godine. Njezni učenici dugogodišnji su sudionici Gastroadventa.
Za poticanje zastupljenosti ribe u jelovniku zalaže se i HGK – Hrvatska gospodarska komora koja već desetak godina provodi projekt Riba Hrvatske – Jedi što vrijedi.
‘Cilj projekta je pridonijeti povećanju potrošnje lokalnih proizvoda ribarstva (10 kg u Hrvatskoj, 20 kg u EU), postići njihovo odgovarajuće vrednovanje te izgraditi i podići kulturu konzumacije ribe u Hrvatskoj, a sve putem podizanja svijesti potrošača o važnosti i ulaganjima u održivo ribarstvo, o visokoj nutritivnoj i zdravstvenoj vrijednosti hrane podrijetlom iz lokalnog uređenog ulova ili uzgoja, kao i o važnosti da je proizvod koji konzumiraju iz sustava sigurnosti hrane dobro poznatih, visokih standarda. Ovaj projekt je od posebnog značaja’, ističe predsjednik Joze Tomaš, a potvrđuje i suradnjom s Gastroadventom u Splitu.
Ribu Jadranskog mora približio je partner Gastro ribarnica Brač koja redovitim kampanjama ribu čini dostupnijom, a svojom profesionalnošću jamči sigurnost, dostupnost i izvornost. Vlastiti brend Amare prenesena je ‘ljubav iz mora’, a objedinjuje ručno čišćeno meso jadranskih kozica, koje je sinonim kvalitete te neizostavna namirnica restorana i domaćinstava te marinirane kozice, marinirane inćune i slane inćune. Novitet su i prve pljeskavice od jadranskih kozica i škampa, koje su postigle zapažen uspjeh na tržištu. Na krilima tog uspjeha stvorena je ideja za pljeskavicu od jadranske ribe, točnije od četiri vrste bijele ribe od koće i dvije vrste plave ribe.

Projekt pod nazivom Mediteranska prehrana – MD.net, je projekt financiran iz europskog programa Interreg Mediterranean i ukupna vrijednost mu je 3,7 milijuna EUR, kojeg provodi Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije. U projektu sudjeluje 14 projektnih partnera iz 9 država s područja Mediterana, a usmjeren je na popularizaciju mediteranske prehrane. Glavni cilj projekta je jačanje istraživanja u ovom području u skladu s UNESCO-ovom Konvencijom o mediteranskoj prehrani, s ciljem podizanja kvalitete prehrane i života u 9 zemalja projektnih partnera, kao i promoviranja mediteranske prehrane, koja je prepoznata kao zlatni standard pravilne prehrane, kao i njeni dalekosežni povoljni učinci na zdravlje.
Inovativni prehrambeni proizvodi koji su osmislili učenici osnovnih i srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije predstavljeni su na Gastroadventu u Splitu, a kojom prilikom je organizirano i ocjenjivanje svih proizvoda u svrhu proglašenja najboljeg, koji će temeljem daljnjih projektnih aktivnosti otići na međunarodno predstavljanje u Sevilleu (Španjolska) 2021. godine.
U projektu sudjeluju Srednja škola ‘Brač’ Supetar, Srednja škola Hvar Osnovna škola Petra Hektorovića Stari Grad, Srednja škola ‘Antun Matiješević Karamaneo’ Vis te Srednja škola ‘Braća Radić’ Kaštel Štafilić.

D.H.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.