Srpska kukuruzna krupica s tropanskim alkaloidima!

Srpska kukuruzna krupica s tropanskim alkaloidima!
D.H.

D.H.

“Tropanski alkaloidi u većim količinama smrtonosno su otrovni!”

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o povlačenju i opozivu proizvoda Kukuruzna krupica Lara 1kg, podrijetlom iz Republike Srbije, lot broj L131218A, s rokom trajanja – najbolje upotrijebiti do 13.12.2019., zbog povećane količine tropanskih alkaloida u proizvodu.

Distributer spornog proizvoda je tvrtka Vm2 d.o.o., Rudeška cesta 14, 10000 Zagreb, na čijim web stranicama se mogu pronaći dodatne informacije: http://www.vm2.hr/index.php/hr/obavijest-o-opozivu-povlacenju-proizvoda

Proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) br. 178/2002 Europskog parlamenta i Vijeća o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane.

Prema procjeni rizika, pri konzumaciji ovog proizvoda postoji rizik za zdravlje djece, dok se kod odraslih osoba rizik može očekivati samo u slučajevima većih konzumacija.

Podaci o proizvodu:

Priozvođač: Granexport Pančevo, Luka Dunav bb, Pančevo, Republika Srbija

Pakira: MORAVKA PRO d.o.o., Tekstilna 97, 16000 Leskovac, Republika Srbija

Uvoznik u EU koji stavlja na tržište: Vm2 d.o.o., Rudeška cesta 14, 10000 Zagreb

Vlasnik proizvoda: METRO Cash&Carry d.o.o. za trgovinu, Jankomir 31, Zagreb

Tropanski alkaloidi prirodni su sastojci koje najčešće nalazimo u određenim biljkama (npr. bunika, velebilje, kužnjak…). Do danas ih je, samo u biljkama, identificirano više od 200 različitih. Neki od njih koriste se kao lijekovi, a gotovo svi su u većim količinama jaki otrovi, odnosno, smrtonosni su. Najviše proučavani tropanski alkaloidi u hrani su atropin, skopolamin i hiosciamin.

I.D.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.