Stimulacija ovog živca može spriječiti pretilost?

Stimulacija ovog živca može spriječiti pretilost?

Foto: 

PublicDomainPictures / Pixabay

D.H.

D.H.

Znanstvenici su otkrili da metoda za liječenje epilepsije može pomoći u mršavljenju

Živac vagus, najduži kranijalni živac u tijelu, služi kao komunikacijski put za mehaničke i kemijske signale iz moždanog debla do raznih vitalnih organa u našem tijelu. To je središnja komponenta parasimpatičkog živčanog sustava, koji preuzima kontrolu tijekom mirnih, opuštenih stanja, usmjeravajući napore prema očuvanju energije i reguliranju nevoljnih (nesvjesnih) tjelesnih funkcija, piše Kreni zdravo.

Parasimpatički živčani sustav preuzima kontrolu nad nekoliko ključnih funkcija, uključujući probavu, reakcije imunološkog sustava, smanjenje broja otkucaja srca, regulaciju brzine disanja i upravljanje raspoloženjem.

Dok su znanstvena istraživanja donekle ograničena, neke studije sugeriraju da stimulacija živca vagusa, poznata kao stimulacija vagalnog živca (VNS), može utjecati na prijenos signala apetita iz mozga u probavni sustav, potencijalno pomažući u suzbijanju žudnje za visokim udjelom masti i slatkom hranom.

Stimulacija vagusnog živca, terapijski pristup odobren od strane FDA-e, uključuje upotrebu implantabilnih medicinskih uređaja za liječenje stanja kao što su epilepsija, teška depresija i oporavak od moždanog udara. Također, postoji ručni VNS uređaj odobren od strane FDA-e dizajniran za liječenje cluster glavobolja i migrena koji eliminira potrebu za operacijom. Nadalje, neinvazivni nosivi VNS uređaji mogu se kupiti online za poboljšanje vagalnog tonusa, omogućujući pojedincima da istraže njegove potencijalne prednosti.

Kako djeluje VNS uređaj?

VNS djeluje isporukom blagih električnih impulsa iz lijevog živca vagusa u mozak, pomažući u olakšavanju komunikacije moždanih stanica.

Iako nije službeno odobren za liječenje pretilosti, VNS obećava zbog svojeg utjecaja na probavu i zdravlje crijeva. Zanimljivo je da je mala studija usmjerena na liječenje teške depresije VNS-om primijetila da je četiri od šest pacijenata također doživjelo gubitak težine tijekom liječenja, što je izazvalo interes za njegov potencijal za regulaciju težine.

Povratna sprega između crijeva i mozga, posredovana živcem vagusom, igra ključnu ulogu u određivanju osjećaja sitosti.
Česta konzumacija kalorijski bogate i slatke hrane može smanjiti osjetljivost vagalnih neurona na periferne signale, ometajući otpuštanje kolecistokinina koji signalizira sitost. VNS se istražuje kao potencijalno rješenje za vraćanje osjetljivosti vagalnih neurona i olakšavanje oslobađanja hormona sitosti, potencijalno smanjujući unos hrane.

Nizak vagalni tonus u području crijeva može se manifestirati raznim fizičkim simptomima, uključujući:

– upalu
– gastrointestinalne probleme
– debljanje
– anksioznost
– depresiju
– glavobolje
– umor
– bolove u zglobovima i mišićima.

Kako prirodno stimulirati vagalni živac?

Iako implantabilni VNS uređaji nisu odobreni za mršavljenje, postoji nekoliko metoda za stimulaciju živca vagusa i poboljšanje probave, mentalnog blagostanja i cjelokupnog zdravlja:

duboko disanje – vježbe poput joge i dubokog disanja mogu aktivirati živac vagus i potaknuti opuštanje

izloženost hladnoći – izloženost niskim temperaturama, poput hladnog tuširanja, može stimulirati živac vagus i potencijalno pomoći u kontroli težine

dijeta – uklanjanje visoko prerađene i slatke hrane iz vaše prehrane te uključivanje omega-3 masnih kiselina i hrane bogate vlaknima može poboljšati komunikaciju između crijeva i mozga i podržati gubitak težine

redovita tjelovježba – dnevna tjelesna aktivnost, uključujući aerobne vježbe poput hodanja, trčanja, plivanja i joge, može aktivirati živac vagus i pridonijeti gubitku težine

masaža – masiranje određenih točaka na tijelu, poput vrata, trbuha, ušiju i stopala, može stimulirati živac vagus i pomoći u smanjenju stresa, tjeskobe i upale

post – povremeni post može pružiti odmor vašem probavnom sustavu, potencijalno potičući gubitak težine i poboljšavajući tonus vagusa; posavjetujte se s liječnikom prije pokušaja posta.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.