Što roditelji mogu učiniti protiv vrtićkih bolesti?

Što roditelji mogu učiniti protiv vrtićkih bolesti?

Foto: 

Alicja from Pixabay

D.H.

D.H.

‘Tako djeca grade svoj imunološki sustav’

Liječnici objašnjavaju da je uobičajeno da djeca pokupe bolesti u vrtiću, ali ova je godina posebno loša.

‘Vrtić je odlično leglo virusa, a trenutno ih postoji uistinu mnogo’, kaže za Yahoo dr. Thomas Russo, profesor i voditelj zaraznih bolesti na Sveučilištu Buffalo u New Yorku. Dječji vrtići imaju tendenciju širenja mnogih bolesti jer djeca dodiruju sve i jedno drugo, šireći pritom klice, objašnjava dr. Daniel Ganjian, pedijatar u Zdravstvenom centru Providence Saint John u Santa Monici.

Mala djeca također nisu dobra u ispuhivanju nosa – često odlučuju koristiti ruke ili odjeću za njegovo brisanje, a higijena ruku u mlađoj skupini također nije najbolja, tvrdi Ganjian.

‘Djeca će dodirivati nos svojim prstima, a zatim će dodirivati igračke i druge stvari u vrtiću, prije nego što druga djeca učine isto. Oni također kišu i kašlju izravno na predmete koje druga djeca dodiruju’, dodaje.

Što roditelji mogu učiniti?

Liječnici preporučuju roditeljima da daju sve od sebe kako bi vrtićke bolesti pokušali gledati s vedrije strane. ‘Tako djeca grade svoj imunološki sustav’, kaže Ganjian, ali dodaje kako je i više nego razumljivo koliko je frustrirajuće nositi se s konstantnim bolestima kod djeteta i izbivanjem iz vrtića, pogotovo za zaposlene roditelje. No, Russo objašnjava da, iako ne možete spriječiti zaraze, kao roditelj možete napraviti neke stvari kako biste barem smanjili vjerojatnost da vaše dijete uhvati baš svaki virus koji se u vrtiću pojavi.

Možete pokušati učiniti sljedeće kako biste smanjili rizik od bolesti vašeg djeteta, ali i ostatka vaše obitelji:

– okupajte dijete kad dođe iz vrtića

– promijenite mu odjeću

– operite mu ruke

– učite ga pravilnoj higijeni

Iako zvuče kao banalne i jednostavne stvari, ovo su načini koje pedijatri naglašavaju kao ključne u smanjenju rizika od oboljenja od RSV-a, crijevnih viroza, streptokoka te svih ostalih bolesti koje su vrlo česte u vrtićkim kolektivima, piše Index.

Osim toga, Ganjian savjetuje svim roditeljima da dobro obrate pažnju na određene simptome kako bi mogli brzo reagirati ako se dijete razboli. U slučaju da se pojavi temperatura, proljev, povraćanje, slabost ili bilo kakav drugi simptom koji bi mogao ukazivati na to da je dijete bolesno, pedijatar naglašava kako ga roditelji ne bi smjeli slati u vrtić.

‘Znamo da je to dosta teško zaposlenim roditeljima koji nemaju drugu pomoć čuvanja djece, a ne smiju izostati s posla, ali djetetovo zdravlje je ipak na prvom mjestu. Isto tako, svako slanje potencijalno bolesnog djeteta u vrtić ozbiljno ugrožava drugu djecu u kolektivu, a o tome mnogi roditelji često nažalost ne razmišljaju’, objašnjava.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.