Što su stariji, dječaci rjeđe peru zube

Što su stariji, dječaci rjeđe peru zube
D.H.

D.H.

“Djevojčice su osvještenije o oralnom zdravlju i higijeni od dječaka”

Prema najnovijem Istraživanju o zdravstvenom ponašanju mladih provedenom 2018. godine na postavljeno pitanje: Koliko često pereš zube?;  više nego jednom dnevno je odgovorilo: 60,6 % dječaka i 71,1% djevojčica u dobi od 11 godina. Više od jednom dnevno zube pere 52,3 % dječaka i 77,1 % djevojčica u dobi od 13 godina. U dobi od 15 godina, pak, više od jednom dnevno zube pere 53,7 % dječaka i 76,3 % djevojčica. Objavio je to  Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), povodom Svjetskog dana oralnog zdravlja.

„Kronološki gledano, kultura pranja zubi raste kroz godine. Tako 2002. godine petnaestogodišnjaci najmanje peru zube, samo njih  34,6%, a 2018. najviše, ukupno  53,7 %.  Petnaestogodišnjakinje također pokazuju sličan uzlazni trend pranja zubi. Najmanje su prale zube 2002. godine, a najviše 2010. Nakon blagog pada 2014., ponovno se pokazuje pozitivni uzlazni trend. Učenice su osvještenije o oralnom zdravlju i potrebnoj oralnoj higijeni od učenika kroz cijelo prometrano razdoblje“, može se iščitati iz Istraživanja o zdravstvenom ponašanju mladih.

I.D.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.