STRADAVAJU MORSKI SISAVCI: PCB kemikalije koje izazivaju rak zabranjene su prije 40 godina

STRADAVAJU MORSKI SISAVCI: PCB kemikalije koje izazivaju rak zabranjene su prije 40 godina

Foto: 

Jacqueline Schmid from Pixabay

D.H.

D.H.

Znanstvenici dokazali da se koriste više nego ikad u povijesti

Uporaba PCB kemikalija (polikloriranih binefila) koje dokazano uzrokuju rak kod ljudi i životinja zabranjena je prije više od četrdeset godina. Unatoč tome, novo istraživanje pokazuje kako im je proizvodnja viša nego ikad u povijesti.

Poliklorirani bifenili su tvari koje se koriste kao sredstva za hlađenje i podmazivanje električne opreme, a najveći problem je što se slabo ili nikako ne razgrađuju u okolišu. Uz rak izazivaju i oštećenja imunološkog, reproduktivnog, živčanog i endokrinog sustava, kao i akutna kožna stanja.

Znanstvenici su utvrdili da se PCB i dalje koristi kao nusproizvod u brojnim kemijskim reakcijama, što znači da je prisutan i u kemikalijama koje se danas redovito koriste, piše Novi list.

‘Ovo je zapanjujuće, s obzirom na to da je proizvodnja PCB-a zabranjena prije više od 40 godina i mi bismo ih trebali eliminirati prema Stockholmskoj konvenciji’, rekao je forenzičar za okoliš dr. Dave Megson sa Sveučilišta Manchester Metropolitan.

On navodi kako samo u SAD-u godišnje proizvede oko 45.000 tona polikloriranog binefila. Tijekom vrhunca komercijalne proizvodnje sedamdesetih godina prošlog stoljeća, pak, proizvodilo se svega 39.000 tona godišnje.

Studija navodi kako se nusproizvodi PCB-a ne mjere u postojećim programima praćenja i predstavljaju rastući rizik za okoliš i ljudsko zdravlje.

‘Razočaravajuće je da se stotine milijuna dolara troše na uništavanje PCB-a proizvedenih u prošlosti, a regulatori istovremeno dopuštaju da se nenamjerna kontaminacija istim spojem uopće ne smanjuje’, kažu autori studije.

Visoke razine PCB-a nađene su u morskim sisavcima, a u okolišu se zadržavaju desetljećima.

Utjecaj kancerogenog spoja dobro je vidljiv na populaciji kitova ubojica, kojima u idućih stotinu godina prijeti potpuno izumiranje. Leš jednog od tih sisavaca nađen je 2016. kod zapadne obale Škotske i naknadno je analiziran. U tijelu mu je otkrivena čak stotinu puta viša koncentracija PCB-a od one koju je mogao preživjeti.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.