ad
ad

Svjetski dan vida

Svjetski dan vida

Foto: 

Free-Photos / Pixabay

D.H.

D.H.

U Hrvatskoj je registrirano 17.979 osoba čiji je uzrok invaliditeta sljepoća i znatna slabovidnost

Svjetski dan vida (WSD) obilježava se svake godine drugi četvrtak u mjesecu listopadu, kako bi se usmjerila pozornost na globalno pitanje izbjegavanja sljepoće i slabovidnosti te rehabilitacije slijepih osoba.

Cilj obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana vida je podizanje javne svijesti o sljepoći i oštećenju vida kao glavnim međunarodnim javnim zdravstvenim problemima, utjecati na vlasti kako bi što više sudjelovali u određivanju sredstava za nacionalne programe prevencije sljepoće i educirali stanovništvo o mogućnostima prevencije sljepoće. Ovim se danom želi djelovati na širu javnost, na obitelji oboljelih, na sve kojima je potreban pregled vida, na sve koji su oboljeli od dijabetesa i drugih bolesti, kako bi se ukazalo na činjenicu da zdravlje očiju zahtijeva svačiju pozornost.

Vodeći uzroci poremećaja vida su kratkovidnost, dalekovidnost, astigmatizam te dobna dalekovidnost dok su katarakte vodeći uzrok sljepoće u srednje i niže razvijenim zemljama. Broj osoba oštećena vida od zaraznih bolesti je uvelike smanjen u posljednjih 20 godina.

U Hrvatskoj se prati broj osoba oštećena vida ali samo onih kod kojih postoji invaliditet temeljem tog oštećenja. Na taj način je u Hrvatskoj registrirano 17.979 osoba čiji je uzrok invaliditeta sljepoća i znatna slabovidnost te je na taj način prevalencija oštećenja vida, kao uzroka invaliditeta, 4 na 1000 stanovnika. Redovitim provjerama vida moguće je već u najranijim fazama prepoznati i sustavno spriječiti neželjene posljedice.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.