TIHI UBOJICA Osobe koje boluju od visokog tlaka trebaju izbjegavati četiri pića

TIHI UBOJICA Osobe koje boluju od visokog tlaka trebaju izbjegavati četiri pića

Foto: 

Adriano Gadini from Pixabay

D.H.

D.H.

Donosimo popis

Povišeni krvni tlak može biti ozbiljno stanje koje može dovesti do razvoja teških bolesti i zbog toga ga je važno redovito kontrolirati. Dobar način prevencije visokog krvnog tlaka je izbjegavanje određenih navika. To znači da bismo se trebali dovoljno kretati, kloniti se stresa, voditi računa o tjelesnoj težini, zdravo se hraniti, ali i voditi računa o onome što pijemo, piše Index.

Visoki krvni tlak ili hipertenzija naziva se tihim ubojicom jer često nema očitih simptoma. Ako se oni pojave, uključuju glavobolju, umor, zbunjenost, bol ili stezanje u prsima, promjene vida, mučninu, povraćanje, tjeskobu, prekomjerno znojenje, blijedu kožu ili crvenilo lica i grčenje mišića.

Smjernice definiraju povišeni krvni tlak kao sistolički krvni tlak između 120 i 129 mm Hg i dijastolički manji od 80 mm Hg. Visoki krvni tlak, ili stadij 1 hipertenzije, definira se kao sistolički krvni tlak od 130 mm Hg ili dijastolički 80 mm Hg, dok se stadij 2 hipertenzije definira kao sistolički krvni tlak od 140 mm Hg ili veći ili dijastolički krvni tlak 90 mm Hg ili veći.

Koja pića izbjegavati?

Ako imate visok krvni tlak, pazite što pijete. Ovo su pića kojih se treba kloniti.

Alkohol

Klinika Mayo navodi da više od tri alkoholna pića dnevno mogu povisiti krvni tlak. Prema istraživanjima, konzumacija sedam ili 13 alkoholnih pića tjedno povezana je s povišenim krvnim tlakom.

Zaslađena pića

Prema nutricionistima, zaslađena pića su puna dodanog šećera pa mogu negativno utjecati na krvni tlak.

Energetska pića

Energetska pića općenito mogu loše utjecati na zdravlje, ali i povećati šanse za razvoj hipertenzije. Jedan od krivaca za to je kofein koji se nalazi u njima.

Kava

I previše kave može imati negativan utjecaj na zdravlje i hipertenziju. Općenito, pića koja sadrže kofein, uključujući čaj, kavu i energetske napitke, mogu povećati krvni tlak.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.