Tinta za tetoviranje u boji bit će zabranjena u EU

Tinta za tetoviranje u boji bit će zabranjena u EU

Foto: 

AnnieSpratt / Pixabay

D.H.

D.H.

Kemikalije navodno mogu uzrokovati rak ili genetske mutacije

Od 4. siječnja nadalje tattoo majstori u Europskoj uniji više neće smjeti koristiti tintu u boji, piše Uniland, prenosi Index.

Uredbom o registriranju, ocjenjivanju, odobravanju i ograničavanju kemikalija (REACH) zabranjeno je oko 4000 kemikalija koje se obično nalaze u tinti za tetoviranje u boji.

Naime, zabranjene kemikalije navodno mogu uzrokovati rak ili genetske mutacije. Neke od kemikalija otprije su zabranjene za nanošenje na kažu.

Metro piše da su sporne kemikalije zabranjene u siječnju prošle godine, ali da je proizvođačima tinte bilo produženo razdoblje u kojem bi trebali napraviti sigurniju formulaciju obojenih tinti. To razdoblje istječe 4. siječnja.

Tattoo majstori u Europskoj uniji ističu da su zabrinuti jer će zabrana tinte u boji naštetiti njihovom poslu. Smatraju da će morati odbiti brojne klijente koji će tražiti tetovaže u boji.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.