Tko kaže da grickalice moraju biti nezdrave?

Tko kaže da grickalice moraju biti nezdrave?

Foto: 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

D.H.

D.H.

Papajte meki!

Najveći udio hrane koje prosječan čovjek danas unosi u organizam otpada na rafiniranu hranu. Iz takve hrane su uglavnom izvađeni važni hranjivi sastojci, uključujući vlakna, dok su istodobno dodane velike količine soli i šećera. Takva kombinacija je jedan od ključnih krivaca za većinu suvremenih bolesti. Unatoč tome, sigurni smo da svaki pojedinac ima želju živjeti zdravim, sretnim i dugotrajnim životom.

Zbog toga promoviramo Meki – zdravu i ukusnu grickalicu koja je bogata vlaknima a siromašna šećerom i soli te se sastoji od 98% žitarica. To je dobitna kombinacija koja će blagotvorno djelovati na vašu probavu. Kako ne bismo pokvarili prirodan okus i hrskavost, nismo dodali umjetne boje, arome, konzervanse i slične neprirodne dodatke kojih nekada nije bilo.

Već 15 godina Meki se na tržištu nalazi kao jedinstvena alternativa u svijetu rafiniranih grickalica, a sve veći broj ljudi prepoznaje vrijednost prirodnih proizvoda.

Bez dodanog šećera

Tako je, Meki sadrži samo prirodne šećere u vrlo maloj količini od 2%.

Bogat vlaknima

Proizvod sadrži veliku količinu pšeničnih posija koja opet u sebi sadrže veliku količinu vlakana. Samo 100g proizvoda zadovoljava 66% preporučene dnevne doze (GDA) za unos vlakna. O tome zašto su vlakna važna za pravilnu probavu pročitajte niže na stranici.

Bez emulgatora i konzervansa
Dugi rok uporabe postignut je na prirodan način – postupkom ekstrudiranja.

Bez boja i aroma
Izvrstan okus i boje dobiveni isključivo iz prirodnih sirovina žitarica.

Što su biljna vlakna i zašto su nam potrebna?
Biljna vlakna uključuju sve dijelove biljne hrane koje vaše tijelo ne može probaviti ili apsorbirati. Za razliku od ostalih sastavnica hrane, kao što su masti, bjelančevine ili ugljikohidrati – koje vaše tijelo razgrađuje i apsorbira – vlakna se ne probavljaju u vašem tijelu. Stoga, prolaze relativno netaknuti kroz vaš želudac, tanko crijevo, debelo crijevo i van iz vašeg tijela. Možda se čini da vlakna i ne čine baš puno, ali imaju nekoliko važnih uloga u održavanju zdravlja. Vlakna se najčešće klasificiraju u dvije kategorije:

Netopiva vlakna. Ovaj tip vlakana potiče kretanje „materijala“ kroz vaš probavni sustav i povećava obujam stolice, tako da može koristiti onima koji se bore s nepravilnim stolicama ili zatvorom. Cjelovito (integralno) pšenično brašno, pšenične mekinje, orašasti plodovi i mnogo povrća dobri su izvori netopivih vlakana.

Topiva vlakna. Ova vlakna upijaju vodu u crijevima, što omekšava stolicu i pomaže brže kretanje otpadnih materijala kroz tijelo. To može pomoći u snižavanju krvnog kolesterola i glukoze u krvi. Topiva vlakna se nalaze u zobi, grašku, grahu, jabukama, agrumima, mrkvi, ječmu i psilium.

Koje su prednosti prehrane bogate vlaknima?

✔ Vlakna su važan dio ljudske prehrane i kao takva poz¬i¬tivno utječu na rad probavnog sustava te sprječavaju kon¬sti¬paciju tj. zatvor.
✔ Vlakna ne samo da reg¬uli¬raju rad vaše probave nego i povoljno utječu na pre¬ven¬ciju bolesti i stanja koja mogu ugroz¬iti vaše zdravlje (srčane bolesti, dija¬betes, pretilost i određene vrste raka).
✔ Vlakna vam omogućuju dulji osjećaj sitosti.
✔ Pomažu u održavanju integriteta i zdravlja crijeva. Prehrana bogata vlaknima može smanjiti rizik od razvoja hemoroida, i kod divertikuloze tankog ili debelog crijeva.
✔ Prehrana bogata vlaknima smanjuje rizik kardiovaskularnih bolesti (infarkt, moždani udar) za 20 do 40%.
✔ Smanjuju razinu kolesterola u krvi.
✔ Pomažu u kontroli razine šećera u krvi.

Sastojci: žitarice 98% (kukuruzna krupica, pšenične posije, integralno pšenično, ječmeno, raženo brašno, zobene klice s posijama), sol. Sadrži gluten.

Meki regulator probave je pogodan za

Sportaše

Zbog niskog sadržaja masti, visokog sadržaja polisaharida i bjelančevina, te samo 2% prirodnih šećera, energija iz proizvoda se polako oslobađa. Bjelančevine služe za razvoj mišićne mase a vlakna daju osjećaj sitosti.

Dijabetičare

Niski sadržaj prirodnih šećera od svega 2% u kombinaciji sa visokim sadržajem vlakana usporavaju primitak šećera u krv što je vrlo važno kod dijabetičara 1. i 2. tipa. Vegetarijanska prehrana uz aktivnost organizma (kretanje) može smanjiti uzimanje lijekova kod dijabetičara 2. tipa ili bolest potpuno izliječiti.

Osobe koje žele smršaviti

Vlakna u kontaktu s vodom nabubre, poveća se volumen i tako se dobije osjećaj sitosti. Zbog samo 2g prirodnih šećera na 100g proizvoda, energija iz glukoze se polako oslobađa pa tako ne dolazi do povećanja glukoze u krvi čiji višak bi inače tijelo pretvorilo u masnoće i time povećalo tjelesnu težinu.

Srčane bolesnike

Zbog velike količine vlakana, smanjuje sa apsorpcija kolesterola u debelom crijevu i tako štiti krvne žile od naslaga koje u krajnjem slučaju mogu dovesti do moždanog udara ili infarkta miokarda.

Djecu

Proizvod ne sadrži umjetne boje, arome, emulgatore i konzervanse koji se označavaju sa slovom E i pripadajućim brojem. To slovo E vezano je uz hiperaktivnost djece, te nemogućnost koncentracije. Izvrstan okus, koji vole sva djeca, hrskavost i oblik, pomoći će da dijete dobije dovoljne količine vlakana koja omogućavaju zdravi rad probavnog trakta koji služi kako prevencija od raka debelog crijeva – velike bolesti civiliziranog svijeta.

Osobe s problemom kod ispražnjavanja

Osobe koje imaju problem kod ispražnjavanja zbog tvrde stolice, zbog visokog sadržaja vlakana koja u vodi bubre i tako povećavaju volumen stolice te je ispražnjavanje ubrzano, stolica je mekanija pa je ispražnjavanje također olakšano. Za bolje ispražnjavanje preporuča se kretanje. Da bi vlakna imala dovoljno vode u kojoj bi nabubrila, odrasla osoba mora dnevno u svoj organizam unijeti minimalno 2L tekućine. U to se ubrajaju sve tekućine uključujući i juhe, ali najbolje je piti čistu vodu ili biljne čajeve.

Osobe koje imaju problem s hemeroidima

Vlakna koje proizvod sadrži u velikim količinama, u kontaktu sa vodom bubre, povećavaju volumen stolice, a zbog kašaste strukture ispražnjavanje se odvija lagano, bez naprezanja koje inače povećava hemeroide.

U današnjem svijetu gdje brzina života nažalost određuje i loš način prehrane koji najviše u zapadnoj civilizaciji ima problema s unosom nedovoljne količine prehrambenih vlakana. Koristi se većinom rafinirana hrana, kao i hrana životinjskog podrijetla. Iz takve hrane su najčešće izvađena prehrambena vlakna pa ih ima u vrlo malim količinama, ili ih uopće ne sadrži. Zbog toga želimo li očuvati zdravu peristaltiku crijeva, potrebno je kroz prehranu osigurati dovoljan unos prehrambenih vlakana u naš organizam. U 100g proizvoda Meki sadrži 66% preporučene dnevne količine (GDA) unosa vlakana na temelju dnevnog unosa od 2000 kcal. Sadrži 351 kcal u 100 grama.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.