Trebate li koristiti šampon bez silikona?

Trebate li koristiti šampon bez silikona?

Foto: 

jacqueline macou from Pixabay

D.H.

D.H.

Za svaki tip kose postoje posebni sastojci

Sjajna, dobro oblikovana i zdrava kosa nešto je na čemu neprestano radimo. Ali nakon sve njege, stiliziranja toplinom i pranja, često je sve samo ne zdrava. Svojoj voljenoj kosi pridajemo sve više njege, ali neki šamponi sadrže sintetičke tvari koje isušuju kosu ili je opterećuju. Novi list donosi na što trebate paziti.

Zašto se silikoni dodaju u šampon?

Prije svega, trebali bismo pojasniti što su zapravo silikoni. Silikoni su sintetička plastika koja se dobiva iz nafte. Imaju učinak brtvljenja, što znači da silikon obavija pojedinačne vlasi, čineći kosu glatkom, podatnom i sjajnijom. Zato ih proizvođači često miješaju u šampone, regeneratore i ulja za kosu. Budući da silikon obavija vašu kosu, a iznimno je otporan na toplinu, on također štiti vašu kosu od oštećenja koja mogu uzrokovati toplina i UV zračenje.

Postoje dvije različite vrste silikona u vašim proizvodima za njegu – topljivi u vodi i topljivi u mastima, tj. silikon netopljiv u vodi. Ako su silikoni koji se koriste u vašem šamponu topljivi u vodi, oni imaju sve prednosti, ali se ispiru s vaše kose i vlasišta svaki put kada perete kosu. To znači da se ne mogu stvarati naslage i da su silikoni bezopasni. Međutim, silikoni topljivi u mastima često su jeftiniji, zbog čega im se daje prednost. Problem je što se silikoni netopivi u vodi ne ispiru lako, što znači da se s vremenom mogu nakupiti na kosi i vlasištu.

Zašto biste trebali koristiti šampon bez silikona? 

Silikoni samo vizualno izravnavaju kosu. Oni zatvaraju ogrubjeli sloj kutikule, dajući vašoj kosi lijep sjaj. Ali oni se također obavijaju oko svake pojedine vlasi, onemogućujući hranjivim sastojcima da dopru do unutrašnjosti vaše kose. Vitamini i masti ne mogu doprijeti do srži vlasi, zbog čega se vaša kosa isušuje i nedostaje joj hranjivih tvari.

Budući da se silikoni netopivi u vodi često koriste u šamponima, a šampon obično koristite dulje vrijeme, često dolazi do nakupljanja. To znači da se slojevi silikona preklapaju i opterećuju kosu. To također uzrokuje isušivanje kose. Ali naslage mogu uzrokovati i druge probleme. Silikoni mogu začepiti pore na vlasištu, a kao rezultat toga, znoj i sebum više ne mogu pravilno teći, što dovodi do prhuti, peckanja i svrbeža.

Kako prepoznati silikone u šamponu? 

Ako šampon ne sadrži silikon, to je obično već napisano na bočici. No, ako nema ništa na pakiranju proizvoda, možete pogledati i sastojke. Ako su uključeni silikoni, to ćete primijetiti iz pojmova koji završavaju na ‘-con(e)’, ‘-glycol’ ili ‘-xane’. Najčešće korišteni silikoni su:

– amodimetikon

– dimetikonol

– dimetikon

– trimetikon

Za koje tipove kose su prikladni šamponi bez silikona? 

Najbolja stvar je što su šamponi i proizvodi bez silikona u osnovi prikladni za svaki tip kose. Za svaki tip kose postoje posebni sastojci u šamponu bez silikona koji su savršeno prilagođeni potrebama:

Tanka kosa: Ako imate tanku kosu, često je otežana silikonom ili je ravna u podnožju. Potreban vam je šampon bez silikona koji vam daje više volumena!

Masna kosa: Kosa koja se brzo masti često je masna samo u korijenu i suha u dužini. Menta, glina ili limun osiguravaju svježinu vlasišta i oslobađaju ga od viška sebuma. To također osigurava svježi miris! Pazite da šampon nanesete samo na korijen, regenerator je dovoljan za dužine.

Obojena kosa: Kako bi obojena kosa dugo zadržala svoju boju, potreban joj je šampon koji sadrži UV filtere. Hranjiva ulja pomažu pri hidrataciji i održavanju sjaja. Ako vam je kosa bila izbijeljena, kamilica i limun mogu spriječiti pojavu žutila.

Kosa koja se ljušti: perut je često uzrokovana suhim vlasištem. Stoga je važno ne isušiti vlasište šamponom. Stoga izbjegavajte šampone s alkoholom i umjesto njih koristite antibakterijsko sredstvo pirokton olamin. Agresivni mirisi također mogu iritirati vlasište.

Suha kosa: Kako biste svojoj suhoj kosi dali dovoljno vlage, šampon bez silikona trebao bi sadržavati bogate sastojke poput kokosovog ulja, shea maslaca ili pantenola.

Kovrčava kosa: Ako imate prirodno kovrčavu kosu, vašoj će kosi koristiti šampon bez silikona. To mu daje veću elastičnost i manju sklonost isušivanju. Aloe vera, shea maslac ili maslinovo ulje daju dodatnu vlažnost.

Šamponi bez silikona mogu biti vrlo korisni za zdravlje vaše kose. Ali trebali biste biti svjesni da se promjena vaše rutine njege kose neće dogoditi preko noći. Budući da je vaša kosa najvjerojatnije presvučena s nekoliko slojeva silikona, može proći nekoliko tjedana da se ispere svaki sloj silikona.

Također se može dogoditi da vam kosa isprva izgleda malo lomljivo i bez sjaja. Struktura vaše kose ispod nakupine često je suha, ali to će se riješiti nakon nekoliko tjedana. Tada se stvara prirodni zaštitni omotač vaše kose i vlastiti sjaj vaše kose dolazi do izražaja. Kako biste ubrzali proces čišćenja kose, povremeno možete koristiti i šampon za dubinsko čišćenje.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.