U Splitsko- dalmatinskoj županiji protiv HPV-a cijepljeno 35% djevojčica i 23% dječaka

U Splitsko- dalmatinskoj županiji protiv HPV-a cijepljeno 35% djevojčica i 23% dječaka
D.H.

D.H.

Kampanja ‘Budi mRAK roditelj

Povodom Međunarodnog dana svjesnosti o HPV-u, održana je konferencija za medije, na kojoj su predstavljeni posljednji podaci procijepljenosti protiv HPV-a u Splitsko- dalmatinskoj županiji.

‘Posljednji podaci govore kako je u Splitsko- dalmatinskoj županiji protiv HPV-a cijepljeno 35% djevojčica i 23% dječaka. Usporedbe radi, prije tri godine, ukupna je procijepljenost u našoj županiji bila samo 11%, što govori da smo napravili velik pomak i da idemo uzlaznom putanjom. Napokon je došlo do osviještenosti roditelja. Majke i očevi su shvatili da cjepivo protiv HPV-a štiti djecu od raka!’, poručila je doc. prim. dr. sc. Željka Karin, dr. med., ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko- dalmatinske županije.

Stručnjaci smatraju kako je na ovakav pozitivni pomak utjecalo i online naručivanje, odnosno, putem aplikacije, gdje se osim narudžbe za cijepljenje, roditelji i mladi mogu detaljno informirati o cijepljenju.

Zahvaljujući kampanji ‘Budi mRAK roditelj’, studenti medicine diljem hrvatskih škola održavaju edukativne i interaktivne radionice.

‘Trenutačno imamo oko 50 educiranih studenata i doista se vidi ogroman pomak prije i nakon radionice. Učenici su željni znanja i doista je jako dobar odaziv. Osim u Splitu, održali smo radionice u školi na Visu, u Pučišćama, u Imotskom. Plan nam je proširiti se i ići u Dubrovačko- neretvansku, kao i Šibensko- kninsku županiju’, rekla je Sara Bulić, lokalna koordinatorica ‘Budi mRAK’ projekta.

‘Iako su u našoj školi pretežito dječaci, odaziv na radionice je bio odličan. Svi su učenici prošli radionice, koje su jako zanimljive i interaktivne. Jako nam je drago što smo dio ovog projekta, jer su ovakve akcije vrlo važne i edukativne’, poručio je Milivoj Kalebić, ravnatelj Obrtne tehničke škole u Splitu.

Ovogodišnja ambasadorica ‘Budi mRAK roditelj’ je uspješna kazališna glumica, Ana Gruica Uglešić.

‘Mi roditelji smo odgovorni za svoju djecu. Posebno kada govorimo o ovakvim temama, moramo znati kako ih zaštititi. Ja sam, u dogovoru s Maratovim ocem, donijela odluku kako ćemo našeg sina cijepiti protiv HPV-a. To je jedina ispravna odluka’, rekla je Ana Gruica Uglešić, ambasadorica Budi mRAK roditelj kampanje.

‘Budi MRAK roditelj’ kampanja održava niz aktivnosti i unutar Medicinskog fakulteta u Splitu, iz kojeg  izlaze budući liječnici.

‘Jedna od uloga Medicinskog fakulteta u Splitu jest promocija zdravlja i prevencija bolesti. I zbog toga se trudimo imati, zajedno u suradnji s našim studentima, niz aktivnosti kako bi promovirali ovakve kampanje’, poručila je prof. dr. sc. Katarina Vukojević, prodekanica za znanost, poslijediplomske studije i međunarodnu suradnju Medicinskog fakulteta u Splitu.

‘Shvatili smo da su roditelji ti koji odlučuju hoće li pristati da se njihovo dijete cijepi protiv HPV-a ili ne. Zato ovakvim projektima i akcijama nastojimo doprijeti do njih i osvijestiti ih kako se ovdje radi o cjepivu koji štiti od nastanka raka’, rekla je Elena Cahun, nacionalna koordinatorica ‘Budi mRAK’ projekta.

Posljednjih pet godina Međunarodna udruga studenata medicine u Hrvatskoj CroMSIC provodi javno- zdravstvenu i edukativnu kampanju ‘Budi mRAK’. Cilj kampanje je edukacija i prevencija od HPV-a, koji je uzročnik čak 6 vrsta raka. Unutar kampanje, studenti medicine provode edukativne i interaktivne radionice za učenike osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske. Zadnje dvije godine, kampanja je dobila svoj dodatak: ‘Budi mRAK’ roditelj, koja je isključivo usmjerena na roditelje koji odlučuju hoće li se njihovo dijete cijepiti protiv raka ili ne.

Od 2023.godine cijepljenje protiv HPV-a u Hrvatskoj počelo je već u petim razredima, a cjepivo je besplatno i dostupno za sve učenice i učenike do 14. godine, odnosno, do 8. razreda.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.