ZA TRUDNICE Pet savjeta za bolji san

ZA TRUDNICE Pet savjeta za bolji san

Foto: 

DigitalMarketingAgency / Pixabay

D.H.

D.H.

Promjena hormona može utjecati na obrasce spavanja

Jedna od mnogih promjena koje trudnice doživljavaju jesu poteškoće sa spavanjem. Naime, promjena hormona može utjecati na obrasce spavanja i također može dovesti do problema kao što su žgaravica i učestalo mokrenje.

U nastavku saznajte što sve možete učiniti kako biste se što bolje naspavali tijekom trudnoće.

1. Isprobajte jastuk za trudnice

Uz sve promjene koje se događaju u tijelu tijekom trudnoće, jastuci za trudnice mogu biti pravi spas za spavanje. Pružaju dodatnu potporu, najčešće za trbuh, kukove, koljena i leđa. I iako nisu medicinski potrebni ni na koji način, mogu vam pomoći da se osjećate ugodno noću, piše HuffPost.

2. Jedite male i česte obroke tijekom dana

Mnoge trudnice imaju poteškoća sa spavanjem jer se bore sa žgaravicom. Do 72 posto trudnica iskusi probavne smetnje u trećem tromjesečju, a mogu se javiti i ranije.

To je zato što hormoni u trudnoći opuštaju sfinkter na ulazu u želudac pa se ne zatvora kako bi trebao. To omogućuje kiselini da ide u jednjak, što uzrokuje osjećaj peckanja. Žgaravica se može pogoršati i kasnije u trudnoći jer maternica raste i stvara dodatni pritisak na želudac.

Jedenje malih, čestih obroka tijekom dana može pomoći. To sprječava da želudac bude prepun i isto tako može pomoći u sprječavanju prekomjerne proizvodnje želučane kiseline.

3. Provjerite jeste li pili dovoljno vode – ali ne neposredno prije spavanja

Održavanje hidratacije važno je tijekom trudnoće iz više razloga. Voda pomaže u cirkulaciji hranjivih tvari kroz tijelo i pomaže u stvaranju amnionske tekućine oko bebe. Preporučuje se da u trudnoći pijete od osam do 12 čaša na dan.

No hidratacija također može igrati važnu ulogu i što se tiče spavanja u trudnoći. Grčevi u nogama problem su za mnoge žene u drugom i trećem tromjesečju – osobito noću – a uzimanje dovoljno vode može pomoći.

Ključno je pronaći ravnotežu. Ako pijete previše vode neposredno prije spavanja, veća je vjerojatnost da ćete morati ustati i ići na zahod, a učestalo mokrenje jedna je od najčešćih pritužbi u trudnoći.

4. Podignite glavu

Trudnice imaju veći rizik od pojave opstruktivne apneje u snu (najčešćeg poremećaja disanja povezanog sa spavanjem), zbog kojeg naglo prestaju, a zatim ponovno počnu disati dok spavaju. Hormonske promjene mogu uzrokovati oticanje sluznice, što dovodi do začepljenja nosa i općenito otežava disanje.

Zato pazite dok spavate da vam glava bude podignuta. Naravno, to možete učiniti i jastucima, ali stručnjaci kažu da i podizanje uzglavlja kreveta može pomoći.

5. Spustite temperaturu

Mnogim ženama je tijekom trudnoće više vruće nego inače zbog hormonalnih promjena i promjena u volumenu krvi.

– Tijela trudnica rade jače, stvarajući više topline, pa čak i kada mirno sjede – rekla je dr. Heather Johnson, ginekologinja iz Advantia Healtha.

Ako vam je teško zaspati, pokušajte malo spustiti termostat ili upaliti klima uređaj ili ventilator. Za optimalan odmor, stručnjaci općenito savjetuju da bi okruženje u kojem spavate trebalo biti negdje između 15 i 19 Celzijevih stupnjeva, prenosi 24 sata.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.