Znanstvenici otkrivaju gdje je najbolje sjediti u zrakoplovu kako biste preživjeli nesreću

Znanstvenici otkrivaju gdje je najbolje sjediti u zrakoplovu kako biste preživjeli nesreću

Foto: 

Ty Yang from Pixabay

D.H.

D.H.

Povećajte si šansu

Putovanje zrakoplovom jedan je od najsigurnijih načina transporta, a šanse da netko pogine u zrakoplovnoj nesreći su 1:11.000.000, no ono što je manje poznato jest da šanse za preživljavanje zrakoplovne nesreće ovise i o izboru mjesta za sjedenje u zrakoplovu.

Australski stručnjak za zrakoplovstvo i profesor na Sveučilištu Central Queensland Doug Drury otkrio je za The Conversation stopu smrtnosti od 44 posto za putnike koji sjede na sjedalima pored prolaza u sredini zrakoplova, u usporedbi s 28 posto za središnja stražnja sjedala.

Drury ističe kako sjedala uz prolaz ne nude odbojnik s jedne strane, pa će putnik vjerojatno biti pogođen krhotinama pri udaru. Putnici koji ne mogu osigurati najsigurnija sjedala možda će imati više sreće za preživljavanje na središnjim sjedalima i sjedalima do prozora u srednjem dijelu zrakoplova.

Ipak, šanse da poginete u zrakoplovnoj nesreći manje ovise o tome gdje sjedite, a zapravo više o okolnostima pada, kaže Drury. Istovremeno uvjerava da je putovanje zrakoplovom najsigurniji način prijevoza, prenosi Zimo.

Najbolje i najgore mjesto za sjedenje u slučaju zrakoplovne nesreće

No, s obzirom na to da se zrakoplovne nesreće ipak događaju, Drury je otkrio najbolje i najgore mjesto za sjedenje u zrakoplovu.

Za primjer je koristio Unitedov let 323, koji se 1989. godine srušio u Sioux Cityju u Iowi (SAD). U toj su nesreći 184 od 269 putnika preživjela, a većina njih sjedila je iza prve klase.

Istraživanje magazina Time, koje je trajalo 35 godina, pokazalo je da su sjedala u stražnjoj trećini zrakoplova imala 32 posto smrtnih slučajeva, u usporedbi s 39 posto u srednjoj trećini i 38 posto u prednjoj trećini zrakoplova.

Sjedala do izlaza su najbolja

Prema studiji Sveučilišta Greenwich, preživjeli u zrakoplovnoj nesreći koji sjede blizu izlaza za slučaj opasnosti imaju mogućnost bržeg izlaza iz zrakoplova, zbog čega je vjerojatnije da će se udaljiti od samog mjesta nesreće.

Znanstvenici su otkrili da sjedala do pet redova od izlaza nude veću šansu za bijeg u slučaju požara u zrakoplovu. Međutim, kada sjedite šest ili više redova od izlaza, šanse da poginete daleko su veće od onih da preživite, kažu znanstvenici. Ista navedena studija pokazuje da je za sjedalo na prolazu samo ‘marginalna’ razlika u šansama za preživljavanje zrakoplovne nesreće.

Znanstvenici su rezultate temeljili na iskazima 2000 preživjelih u 105 zrakoplovnih nesreća diljem svijeta.

Šansa za preživljavanje ne bi se trebala temeljiti na financijskim mogućnostima putnika

Kada je riječ o preživljavanju požara u zrakoplovu, putnici koji su sjedili u prolazu imali su marginalno veće šanse za preživljavanje, odnosno 65 posto, za razliku od 58 posto od putnika koji su sjedili pokraj prozora. Putnici u prednjem dijelu zrakoplova imali su 65 posto šanse za bijeg od požara, dok su oni na stražnjoj strani imali samo 53 posto šanse.

Vaša šansa za preživljavanje ne bi se trebala temeljiti na vašoj sposobnosti da platite mjesto za izlaz u slučaju nužde ili da rezervirate svoje mjesto online, kaže Robert Gifford, direktor britanskog Parlamentarnog savjetodavnog vijeća za sigurnost prometa.

Svi zrakoplovi moraju proći test da bi se ispraznili za 90 sekundi. U testovima kabinsko osoblje pomaže putnicima pri izlascima. No, stručnjaci ističu da eksperimentalne situacije ne uzimaju u obzir društvene veze među putnicima, primjerice da odrasli obično pomažu djeci da pobjegnu prije njih. Izlazi iz zrakoplova isto tako mogu biti neupotrebljivi ili blokirani, a neki članovi posade isto tako mogu i sami poginuti u nesreći.

Veća je vjerojatnost da će se putnici u sigurnosnoj studiji pridržavati uputa kabinskog osoblja, više nego u stvarnom slučaju nužde.

U stvarnim hitnim slučajevima, gdje putnici mogu birati smjerove u kojima će pobjeći, na kraju mogu ignorirati naredbe posade i pokušati koristiti svoj najbliži izlaz, pokazala je studija iz 2008. godine.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.