Ručak za 15-ak kuna: Recept za ukusno varivo puno proteina

Ručak za 15-ak kuna: Recept za ukusno varivo puno proteina

Foto: 

Roymungez1 / Pixabay

D.H.

D.H.

Toplo i krepko jelo na žlicu

U jesen i zimu obožavamo topla i krepka jela na žlicu. Fini ručak ili večera može se napraviti sa svega nekoliko namirnica. Crvena leća je, primjerice, izvrstan izvor bjelančevina te ujedno vrlo povoljna namirnica s kojom možete nahraniti cijelu obitelj.

Pridružite li joj nešto umaka od rajčice, povrtnog temeljca, krumpira, mrkve i začina, dobit ćete krepko varivo koje će vas utopliti, a u kojem će uživati svi članovi obitelji, donosi Zadovoljna.

Sastojci:

  • 200 grama crvene leće
  • 1,5 l povrtnog temeljca
  • 1 luk
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 1 veći krumpir
  • 2 mrkve
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • sol i papar po želji
  • biljno ulje za pirjanje

Priprema:

  • 1. Očistite luk, narežite ga na kockice i prepirjajte na malo biljnog ulja dok ne omekša. Za to će vam biti potrebno oko pet minuta.
  • 2. Ubacite češnjak narezan na tanke ploške i pirjajte oko pola minute.
  • 3. U lonac dodajte koncentrat rajčice, dobro promiješajte i termički obrađujte sve zajedno nekoliko minuta.
  • 4. Narežite mrkvu na kolutiće, a krumpir na kockice. Ubacite u lonac zajedno s lećom, koju ste prethodno isprali pod mlazom vode.
  • 5. Podlijte sve zajedno povrtnim temeljcem, posolite i popaprite i pustite da se sve zajedno kuha na laganoj temperaturi oko 20 do 30 minuta.
  • 6. Poslužite toplo s kriškom kruha. Dobar tek!

Savjet plus:

Ovo je vrlo fleksibilan recept i po želji možete dodati razne dodatke, od svježe paprike, preko začinskog bilja do komadića sušene slanine ili kobasica.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.