PRIPREME ZA BOŽIĆ

PRIPREME ZA BOŽIĆ

Foto: 

Doktore, hitno!

D.H.

D.H.

Boem kocke i Mađarica bake Kaje

Iako mislite da je Božić daleko, sigurno će doći prije nego što mislite. Naš portal idućih tjedana predstavit će vam nekoliko recepata za kolače koje možete pripremiti i mjesec dana ranije te ih zamrznuti. Tako Božić možete dočekati, što se kolača tiče, mirni i bez panike.
Danas vam predstavljamo recept za BOEM KOCKE i ponovit ćemo recept za kraljicu svakog stola MAĐARICU. Oba kolača možete zamrznuti, a zamrznuti se puno lakše i ljepše režu.

BOEM KOCKE

KORE:
10 bjelanjaka
400 g šećera
50 g kakaa
150 g brašna
150 g oraha

KREMA:
10 žumanjaka
300 g šećera
100 g brašna
5 dl mlijeka
150 g margarina

GLAZURA:
200 g čokolade za kuhanje
1,5 dl vrhnja za šlag

PRIPREMA:
Bjelanjke istući u čvrsti snijeg te postepeno treba dodavati šećer. U tu smjesu lagano umiješajte kakao, brašno i orahe. Zamijesiti tijesto, izvagati ga i podijeliti na jednakih 6 dijelova. Ispeći šest kora na papiru za pečenje ili aluminijskoj foliji na obrnuto okrenutom limu od pećnice. Peći na 180 stupnjeva 6 – 10 minuta ovisno o pećnici.
Za kremu žutanjke, šećer i brašno razmutiti s malo mlijeka, ostatak mlijeka stavite kuhati, kada zakuha ukuhajte smjesu sa žutanjcima i brašnom, kao puding. Margarin sobne temperature pjenasto izradite s jednom žlicom šećera u prahu i dodajte u ohlađenu kremu.
Ispečene kore premažite kremom, malo kreme ostavite za gornji sloj kolača.

Za glazuru treba ugrijati vrhnje za šlag do vrenja, te maknuti s vatre dodati izlomljenu čokoladu miješati dok se čokolada ne istopi i preliti kolač. Najbolje glazuru staviti drugi dan.
Ja osobno, kolač stavim u zamrzivač, tek nakon nekoliko sati u zamrzivaču kolač zamotam u aluminijsku foliju te u vrećicu. Kada mi trebaju kolači izvadim dio, ostavim na sobnoj temperaturi 15-tak minuta a zatim režem.

Doktore, hitno!

MAĐARICA BAKE KAJE

Otkako znam za sebe Mađarica je u mojoj obitelji kraljica blagdanskog stola, probala sam mnoge varijante Mađarice ali ona bake Kaje mi je i dan danas najdraža. Moja baka, a i ja radimo ju bez pudinga na starinski način. Nadam se da će se i vama svidjeti.
Svatko tko prvi puta radi Mađaricu najviše se boji kako će napraviti kore. Vjerujte mi, možda će vam prvi put ići malo sporo, ali kore za Mađaricu nisu nikakav bauk.

TIJESTO:
200 g margarina
2 dl kiselog vrhnja
200 g šećera
700 g mekog brašna
1 prašak za pecivo
2 jaja

Tijesto zamijesite od navedenih sastojaka, izvažite te dobivenu gramažu podijelite s pet, te podijelite tijesto na pet jednakih dijelova. Tijesto za Mađaricu peče se na preokrenutom limu od pećnice. Na početku uzmite pet listova papira za pečenje ili aluminijske folije koje ste iskrojili po veličini limu za pečenje. Kore razvaljajte na papiru za pečenje ili aluminijskoj foliji. Kada su sve kore razvaljane, pecite ih u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva C oko 5-6 minuta, ovisno o pećnici. Kore moraju ostati svijetle. Slobodno stavljajte jednu na drugu koru.

KREMA:
500 g šećera
1,5 l mlijeka
15 žlica mekog brašna
2 žlice kakaa
100 g čokolade za kuhanje
250 g maslaca ili margarina

Šećer karamelizirajte, 1 l mlijeka stavite kuhati, a u 0,5 litara mlijeka dodajte brašno i kakao te dobro promiješajte, kada mlijeko zakuha lagano dodajte pripremljenu smjesu s brašnom i kakaom, skuhajte kao puding, kada je smjesa kuhana dodajte čokoladu za kuhanje i miješajte dok se ne otopi. Šećer treba karamelizirati u velikom loncu jer sada ide dio gdje trebate biti pažljiv, vruću kremu od mlijeka i brašna žlicu po žlicu dodajte u karamelizirani šećer, nikako nemojte naglo sipati veliku količinu kreme u karamelizirani šećer. Promiješajte pa nastavite dok ne sjedinite sve. Zatim u još uvijek toplu kremu dodajte maslac ili margarin. Zatim odmah kremu stavljajte na kore, na gornju koru ne ide krema. Prekrite gotovu Mađaricu s aluminijskom folijom i na Mađaricu stavite knjigu ili nešto malo teže da se dobro sljube kore i krema. Nakon što se dobro ohladi najčešće nakon 24 sata stavljate čokoladnu glazuru.

GLAZURA:
1,5 dl vrhnja za šlag
200 g čokolade za kuhanje
Vrhnje za šlag zagrijete, ali ne smije provreti te prelijete preko čokolade za kuhanje, miješate dok se čokolada ne otopi zatim prelijte Mađaricu.

Osobno ju radim dva do tri tjedna prije Božića i cijelu ju zaledi, puno lakše i ljepše se reže još djelomično zaleđena.

Eleonora Mandić

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.