Gastro
RECEPT Pekmez od šljiva
2 min čitanja
Klasik među zimnicama
Pekmez od šljiva jedan je od klasika među zimnicama, a mi vam donosimo recept kako da ga pripremite. Pekmez od šljiva priprema se u omjeru 5 kg šljiva i otprilike 1 kg šećera, no šećer možete zamijeniti smeđim šećerom ili stevijom. Gotov pekmez možete jesti na žlicu, ali možete ga i dodati u kolače, koristiti kao nadjev palačinkama, buhtlama ili kiflicama, piše Index.
Sastojci
5 kg očišćenih šljiva
1 kg šećera
2 žlice cimeta (po želji)
2 vanilin šećera ( po želji)
Priprema
Šljive dobro operite, prerežite i maknite im koštice.
U veći lonac s debljim dnom pomiješajte šljive i polovicu šećera pa kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Na početku kuhanja miješajte češće kako pekmez ne bi zagorio. Pekmez je potrebno kuhati otprilike 4 sata.
Kada se šljive u potpunosti raspadnu dodajte ostatak šećera. Nije nužno iskoristiti sav šećer, već dozirajte po ukusu. Nastavite kuhati dok višak tekućine ne ispari. Pekmez je gotov kad izgubi gotovo svu tekućinu i postane gust.
Po želji šljive dodatno usitnite štapnim mikserom. Pred kraj kuhanja dodajte cimet i vanilin šećer. Ako želite, dodajte i žlicu ruma.
Još vrući pekmez prebacite u prethodno oprane i sterilizirane staklenke. Odmah poklopite čistim i novim poklopcima i stavite u pećnicu koju ste upalili na 140 stupnjeva. Kad dođe do 140 stupnjeva, smjesta je ugasite, ali napunjene i zatvorene staklenke ostavite unutra da se hlade zajedno s pećnicom. To će potrajati preko noći, ne vadite ih dok su mlake. Na ovaj će se način stvoriti vakuum i tako se pekmez neće pokvariti.
Doktore, hitno!