Kolumnisti
Jedi što vrijedi – Moros y Cristianos, kubansko tradicionalno jelo
2 min čitanja
Izvorna receptura
Ako ste posjetili Kubu onda ste sigurno jeli rižu s crnim grahom, a ako planirate putovanje, onda se svakako pripremite kuhajući njihovo tradicionalno jelo, Moros (crni grah) i Cristianos (bijela riža). Jelo vuče korijen iz Španjolske kao i naziv koji označava njihovu pobjedu nad Maurima. Još uvijek se u Španjolskoj održavaju festivali pod tim imenom, viteškim plesom između dvije protivničke vojske, pretpostavljate koje ali svakako ne možete pretpostaviti da i naša moreška ima isti korijen nastanka.
Arsana Tasting House je u izvornom receptu zamijenila papriku s celerom ali ako želite pripremiti original samo zamijenite te dvije namirnice.
Potrebni sastojci:
1 luk srednje veličine
2 grane celera
4 režnja češnjaka
1 žličica šećera
sol
papar
½ žličice origana
1 lovorov list
1 manja limenka crnog graha
1 čaša riže
1 žličica bijelog vinskog octa
maslinovo ulje
Priprema:
Izdinstajte na sitno izrezani luk, celer i češnjak, otprilike 10 minuta, dodajte sol, papar, šećer, origano, lovorov list te nakon 1 minute i rižu. Nakon par minuta dodajte grah s tekućinom iz limenke i 2 čaše vode. Kuhajte s povremenim miješanjem otprilike 25 minuta dok se riža ne skuha. Na kraju umiješajte ocat, a prilikom serviranja umiješajte i par žlica maslinovog ulja.
Sandra Mitrović Nikšić by Arsana Tasting House
Doktore, hitno!