Upala sinusa: Koliko se dugo smiju koristiti kapi za nos?

Upala sinusa: Koliko se dugo smiju koristiti kapi za nos?

Foto: 

Flockine / Pixabay

D.H.

D.H.

Budite oprezni

S nižim vanjskim temperaturama drastično se mijenja i temperatura zagrijanih prostorija u kojima boravimo, kao i razina vlažnosti zraka u njima. Sve to može nepogodno djelovati na naše zdravlje, a posebno na sinuse, koji se mogu upaliti.

Upravo je zato zima razdoblje u kojem je pacijentima dijagnosticiran znatno veći broj upala sinusa nego tijekom ostatka godine. O tome što su uopće sinusi, zašto i kako dolazi do njihove upale te kako najučinkovitije liječiti tu neugodnu pojavu govori prof. dr. sc. Mirko Ivkić, spec. otorinolaringologije i kirurgije glave i vrata iz UniMedic centra za bolesti glave i vrata.

Sinusi čiste udahnuti zrak

Kako za portal Zadovoljna objašnjava prof. dr. sc. Ivkić, sinusi su šupljine u kostima glave. Zdravi sinusi obloženi su tankom nježnom sluznicom i ispunjeni zrakom. Spojeni su uskim otvorima i kanalićima s nosnom šupljinom, zbog čega se njihova funkcija i bolesti teško mogu odvojiti od funkcije i bolesti nosa. Sinusi su dobili ime po kostima u kojima se nalaze (maksilarni, frontalni, etmoidni i sfenoidni sinusi), a postoje četiri para.

Međutim, još uvijek nije potpuno jasno zašto imamo sinuse. Smatra se da su sinusne šupljine nastale kao nusproizvod evolucijskog razvoja lubanje, zbog njih je glava lakša. Sluznica zdravih sinusa stvara bistru, rijetku sluz koja povoljno utječe na disanje i zaštitnu funkciju nosa (vlaži i čisti udahnuti zrak), a šupljine sinusa donekle utječu i na boju našeg glasa, objašnjava nam prof. dr. sc. Ivkić.

Zbog čega dolazi do upale sinusa?

U prostorijama u kojima je zrak vrlo suh lako se razvijaju bakterije, najčešće zbog neodržavanih i neredovito čišćenih uređaja za grijanje, koji tako postaju leglo za bakterije, što je pogodno za razvoj sinusitisa, sinuitisa ili upale sinusa.

Osim toga, kako napominje dr. Ivkić, upalu sinusa mogu izazvati i virusi koji su prisutni u našem organizmu tijekom prehlade, a u rijetkim slučajevima uzročnik mogu biti i gljivice.

Kod upale sluznica sinusa otekne, a istovremeno dolazi i do pojačanog stvaranja guste sluzi. To može dovesti do blokade prirodnih otvori sinusa, a u njima se gomila sluz u kojoj se dalje razvijaju virusi i bakterije. Ako curenje, začepljenost nosa, bol ili pritisak u licu nastupe naglo, radi se o akutnoj upali.

Bolest često prati kašalj i smetnje, odnosno nedostatak osjeta mirisa. Kod akutnih upala može se javiti i vrućica, slabost i otežano disanje. Ponekad se upale javljaju više puta godišnje, a ako traju više od 12 tjedana, riječ je o kroničnom sinuitisu, govori nam prof. dr. sc. Ivkić.

Što možemo napraviti kako bismo si olakšali upalu sinusa?

Srećom, postoje načini na koje možemo smanjiti mogućnost pojave sinuitisa. Kako napominje prof. dr. sc. Ivkić, virusi i bakterije iz gornjih dišnih puteva najčešće se šire kapljično odnosno kašljem i kihanjem, zbog čega treba izbjegavati kontakte s potencijalno oboljelima tijekom sezona gripe i drugih viroza.

Također treba pripaziti i na vlažnost i temperaturu prostorija u kojima boravimo te, ako je moguće, nagle promjene temperature ulaskom iz hladnih u vruće prostore i obrnuto svesti na najmanju moguću mjeru. Pomoć se može naći i u električnim ovlaživačima zraka koji vodu pretvaraju u paru i istiskuju je u prostoriju, te tako povećavaju razinu vlage u njoj.

Izloženost duhanskom dimu također može znatno utjecati na pojavu sinuitisa pa je takve prostore potrebno izbjegavati, napose u ovom periodu.

Ako pak ipak dođe do sinuitisa, iako je bolest neugodna, može se relativno brzo izliječiti. Prvo se obično preporučuje korištenje kapi za nos koje smanjuju otok i sekreciju. Zbog mogućeg štetnog djelovanja takve se kapi smiju koristiti kratkotrajno, svega tri do pet dana. Korisnim se pokazalo ispiranje nosa fiziološkom otopinom, a nakon toplih inhalacija vlažnog zraka većina se bolesnika bolje osjeća.

Ako je riječ o ozbiljnoj upali, antibiotike i kortikosteroidne sprejeve treba koristiti samo uz strogi nadzor liječnika. Čitava terapija treba trajati najmanje 10 do 14 dana, zaključuje prof. dr. sc. Mirko Ivkić.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.