KORONAVIRUS NIJE NESTAO Dr. Karin upozorila na porast broja novih slučajeva

KORONAVIRUS NIJE NESTAO Dr. Karin upozorila na porast broja novih slučajeva

Foto: 

SamuelFrancisJohnson / Pixabay

D.H.

D.H.

Svaka druga testirana osoba u Splitsko-dalmatinskoj županiji zaražena je koronavirusom

Posljednjih tjedana koronavirus potpuno je pao u drugi plan, s padom broja zaraženih, preminulih, pacijenata na bolničkim liječenju kao i najtežih slučajeva na respiratoru. No, posljednja dva dana broj zaraženih je, u odnosu na protekli tjedan, ponovno u blagom porastu. Danas imamo 422 nova slučaja zaraze, a u zemlji je trenutačno oko dvije tisuće tristo zaraženih. Na bolničkom su liječenju 152 pacijenta, od kojih na respiratoru njih šestero. U posljednja 24 sata nije bilo preminulih s COVID-om ili od njega. Epidemija je, pak, dosad u Hrvatskoj odnijela više od 16 tisuća života.

Svaka druga testirana osoba u Splitsko-dalmatinskoj županiji zaražena je koronavirusom.

– U zadnja dva tjedna u ova dva dana je najveći broj testiranih, odnosno nešto malo više od 200. Do sada smo imali do 200 i udio novooboljelih je negdje oko 50, malo iznad 50 posto. Naravno, ne možemo govoriti da je došlo od naglog porasta broja novooboljelih, ali uistinu ova zadnja dva dana imamo blagi porast pa ćemo narednih tjedana pratiti i vidjeti što će se događati – rekla je za HRT Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo unatoč blagom porastu broja zaraženih, tvrde, stanje nije zabrinjavajuće.

– Kliničke slike su blage i ne zahtijevaju hospitalizaciju. Omicron ima nekoliko varijanti, kod nas ove dvije nove varijante nisu za sada zabilježene, što ne znači da ih neće biti, ali i dalje je to blaga klinička slika što je dobro. I dalje bih sugerirala ljudima da se ipak pridržavaju mjera u smislu higijene i pranja ruku – rekla je Dijana Mayer, epidemiologinja HZJZ.

Građani su i oprezni i opušteni. Stručnjaci kažu da turistička sezona neće patiti.

– Moram reći da su naši i hoteli i turistički djelatnici jako dobro pripremljeni, jako dobro upoznati, tako da brige oko turističke sezone ne bi trebalo biti – istaknula je Mayer.

– Dolazit će nam sve više turista, imali smo određene manifestacije, tako da ćemo pratiti – dodala je Karin.

Upozorila je stanovnike Splitsko-dalmatinske županije da vode računa o distanci i ako imaju neke od simptoma i sumnje na koronu, da ne idu raditi i da ne idu u kontakte do negativnog nalaza.

Jer virus nije nestao, a kraj epidemije nije proglašen.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.