Zdrav život
Ispijanje crnog čaja može produljiti životni vijek
2 min čitanja
Istraživanje je obuhvatilo muškarce i žene u dobi od 40 do 69 godina
Čaj je jedno od najkonzumiranijih pića na svijetu. Prijašnja su istraživanja ukazala na povezanost između konzumacije čaja i nižeg rizika od smrtnosti u populacijama u kojima je zeleni čaj najčešća vrsta.
Nedavno su istraživači s Nacionalnog instituta za zdravlje proveli istraživanje kako bi procijenili povezanost konzumacije crnog čaja sa smrtnošću od svih uzroka i od specifičnog uzroka, koristeći podatke britanske Biobanke.
Također su procijenili razlikuju li se povezanosti s upotrebom uobičajenih dodataka čaju (mlijeko i šećer), temperaturom čaja i genetskim varijantama koje utječu na to koliko brzo ljudi metaboliziraju kofein.
Istraživanje je obuhvatilo muškarce i žene u dobi od 40 do 69 godina koji su ispunili osnovni upitnik između 2006. i 2010. godine.
Od njih, 85% je izjavilo da redovito pije čaj, a od njih 89% je izjavilo da pije crni čaj.
U usporedbi s onima koji ne piju čaj, sudionici koji su izjavili da piju 2 ili više šalica dnevno imali su 9-13% manji rizik od smrtnosti.
Na ove pozitivne učinke nije utjecalo jesu li sudionici također pili kavu, dodali mlijeko ili šećer u svoj čaj, temperatura čaja ili genetske varijante povezane s metabolizmom kofeina.
Prema autorima, njihova otkrića upućuju na to da crni čaj, čak i u većim količinama unosa, može biti dio zdrave prehrane, ali, u isto vrijeme, znanstvena zajednica je rekla da unatoč pozitivnim rezultatima, oni nisu dovoljni da se utvrdi da pijenje samo čaja može smanjiti rizik od smrtnosti, piše Novi list.
Doktore, hitno!