Gastro
Ručak za 15-ak kuna: Recept za ukusno varivo puno proteina
2 min čitanja
Toplo i krepko jelo na žlicu
U jesen i zimu obožavamo topla i krepka jela na žlicu. Fini ručak ili večera može se napraviti sa svega nekoliko namirnica. Crvena leća je, primjerice, izvrstan izvor bjelančevina te ujedno vrlo povoljna namirnica s kojom možete nahraniti cijelu obitelj.
Pridružite li joj nešto umaka od rajčice, povrtnog temeljca, krumpira, mrkve i začina, dobit ćete krepko varivo koje će vas utopliti, a u kojem će uživati svi članovi obitelji, donosi Zadovoljna.
Sastojci:
- 200 grama crvene leće
- 1,5 l povrtnog temeljca
- 1 luk
- 2-3 češnja češnjaka
- 1 veći krumpir
- 2 mrkve
- 2 žlice koncentrata rajčice
- sol i papar po želji
- biljno ulje za pirjanje
Priprema:
- 1. Očistite luk, narežite ga na kockice i prepirjajte na malo biljnog ulja dok ne omekša. Za to će vam biti potrebno oko pet minuta.
- 2. Ubacite češnjak narezan na tanke ploške i pirjajte oko pola minute.
- 3. U lonac dodajte koncentrat rajčice, dobro promiješajte i termički obrađujte sve zajedno nekoliko minuta.
- 4. Narežite mrkvu na kolutiće, a krumpir na kockice. Ubacite u lonac zajedno s lećom, koju ste prethodno isprali pod mlazom vode.
- 5. Podlijte sve zajedno povrtnim temeljcem, posolite i popaprite i pustite da se sve zajedno kuha na laganoj temperaturi oko 20 do 30 minuta.
- 6. Poslužite toplo s kriškom kruha. Dobar tek!
Savjet plus:
Ovo je vrlo fleksibilan recept i po želji možete dodati razne dodatke, od svježe paprike, preko začinskog bilja do komadića sušene slanine ili kobasica.
Doktore, hitno!