Gastro
RECEPT Domaći liker od šipka
2 min čitanja
Jesen u boci
Jesen je u naše vrtove i na naše tržnice donijela iznimno vrijedan plod – sezona je šipka.
I dok mnogi preferiraju šipak očistiti i jesti, što je i najzdravije ili iz njega cijediti sok ili pak praviti marmelade, mi vam donosimo recept za liker od šipka.
Za ljubitelje likera, nakon klasičnih višnjevačka i orahovica, ovaj će biti pravo otkriće, a od kilograma šipka dobit ćete litru i pol napitka.
Potrebno vam je:
-sterilizirana staklenka od 4,25 litara
-1 kg smrvljenog šipka
-1,4 l blage rakije (najbolje lozovača)
-40 dag šećera
-boca u koju ćete preliti liker
Način pripreme:
Šipak najprije treba očistiti i isprati vodom, a potom i osušiti. Bobice treba samljeti u električnoj sjeckalici te u staklenku slagati red šipka – red šećera.
Kada posložite šipak i šećer ulijte rakiju te staklenku zatvorite na način da na njezino grlo prvo stavite prijanjajuću foliju, a potom pokolopac, radi boljeg brtvljenja.
Staklenku morate držati na toplom i tamnom mjestu mjesec dana. Svakodnevno je morate protresati.
Nakon što odstoji četiri tjedna, smjesu iz svoje staklenke procijedite kroz pamučnu gazu. Tekućinu koju ste dobili ponovno zatvorite u staklenku i ostavite još mjesec dana da odstoji.
I nakon tog postupka, tekućinu ponovno procijedite i prelijte u bocu za liker iz koje ćete ga servirati.
Živjeli!
Doktore, hitno!