RECEPT Salata od cikle gotova za 10 minuta

RECEPT Salata od cikle gotova za 10 minuta

Foto: 

Couleur from Pixabay

D.H.

D.H.

Jednostavan i zdrav obrok fantastičnog okusa

Većina ljudi jede ciklu i baca njeno zeleno lišće. Ali, kad se skuha, ukusno je i hranjivo.

Ovaj je recept odličan je način kako iskoristiti i lišće cikle, piše Marthastewart.com.

Sastojci:

Cikla s lišćem

Češnjak

Začin crvene paprike (sitno narezan, ne mljeven)

1/2 naranče

Maslinovo ulje

Sol i papar

Priprema:

Nasjeckajte lišće cikle. Ogulite i narežite ciklu na prutiće.

Popržite lišće s češnjakom i listićima crvene paprike.

Izvadite iz tave i pirjajte ciklu dok ne omekša; preko svega iscijedite pola naranče.

Pokapajte maslinovim uljem. Začinite solju, paprom i s još soka od naranče.

Količinu sastojaka prilagodite ovisno o tome što imate, okusima koje volite i porcijama koje servirate.

Zašto lišće cikle?

Lišće cikle zaslužuje puno bolji ‘tretman’ od bacanja u smeće. Lišće cikle ima veći udio željeza od špinata, a također je dobar izvor magnezija, kalija, kalcija, bakra, mangana… I vitamina ima napretek: A, B, C, E, K… Bogato je folnom kiselinom, proteinima, klorofilom, karotenoidima i triptofanom – aminokiselinom koja je važna za dobar san i raspoloženje.

Hrskavo i osvježavajuće lišće cikle odlično pročišćuje organizam. Može se pripremati kao ostalo lisnato povrće (npr. na iste načine kao špinat i blitva), a manje je gorko od blitve i rukole. Zbog crveno-zelene boje vrlo je dekorativno u salatama. Osim što prija sirovo, možete ga pripremiti kao prilog (npr. popržiti ga s češnjakom na maslinovu ulju), dodavati u juhe, variva, slane nadjeve… Od lišća cikle može se napraviti zeleni kašasti sok ili ga se može dodati u frape, prenosi Ordinacija.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.