Što je to cibofobija i može li se izliječiti?

Što je to cibofobija i može li se izliječiti?

Foto: 

Engin Akyurt from Pixabay

D.H.

D.H.

Kad hrana postane neprijatelj

Fobija je dubok, iracionalan strah od određene stvari ili situacije. Može uzrokovati niz simptoma, uključujući paniku, otežano disanje i suha usta. Fobije su vrlo česte i široko rasprostranjene diljem svijeta, a procjenjuje se da oko 10 do 15% svjetskog stanovništva pati od neke fobije.

Cibofobija se definira kao strah od hrane, a osobe koje pate od ovog oblika fobije često izbjegavaju jelo i piće jer osjećaju strah od samog čina jedenja. Strah može biti vezan za određenu vrstu hrane, kao što su kvarljive namirnice, ili se može odnositi na više namirnica.

Osobe s poremećajima prehrane kao što je anoreksija mogu izbjegavati hranu jer se brinu o učinku koji ona može imati na njihovo tijelo. Neki ljudi s poremećajem prehrane mogu u konačnici razviti cibofobiju, ali važno je napomenuti da su to dva odvojena stanja.

Cibofobija se, kao i većina fobija, može uspješno liječiti. U većini slučajeva ljudi mogu uspješno prevladati strah i razviti zdrav odnos prema jelu i piću, piše Index.

Simptomi

Ljudi koji imaju fobiju od hrane mogu doživjeti niz simptoma, uključujući povišeni krvni tlak, drhtanje, lupanje ili ubrzan rad srca, otežano disanje, bol i stezanje u prsima, suha usta, uznemiren želudac, brz govor ili iznenadnu nesposobnost za razgovor, jako znojenje, lakomislenost, mučninu i povraćanje.

Hrana koja stvara fobiju

Osobe s cibofobijom mogu imati strah od gotovo sve hrane i pića ili njihov strah može biti specifičniji.

Kvarljive namirnice su često izvor straha za one koji pate od cibofobije. Ljudi koji se boje namirnica poput majoneze, mlijeka, svježeg voća i povrća te mesa obično vjeruju da su se ove namirnice već pokvarile i da bi se mogli razboljeti nakon što ih pojedu.

Za neke ljude izvor straha može biti hrana koja nije dovoljno kuhana. Strah od bolesti koje se prenose hranom može ih natjerati da izbjegavaju hranu koja može biti opasna ako nije dovoljno kuhana. U takvoj situaciji neki će ljudi prekuhati hranu do te mjere da zagori ili postane nevjerojatno suha.

Hrana koja se približava kraju roka trajanja ili je već istekla može izazvati strah kod nekih osoba koje pate od cibofobije. Neki pojedinci s cibofobijom odbijaju jesti ostatke hrane jer su uvjereni da bi se od njih mogli razboljeti.

Kada osobe s fobijom od hrane nemaju kontrolu nad pripremanjem vlastite hrane, mogu se bojati onoga što im se poslužuje. Mogu izbjegavati jesti u restoranu, kod prijatelja ili bilo gdje ako ne mogu vidjeti ili kontrolirati pripremu hrane.

Komplikacije

Ako se bilo koja fobija ne liječi, komplikacije mogu biti značajne i utjecati na različite aspekte života. Opsesivni rituali su česta komplikacija neliječenih fobija pri kojima ljudi stvaraju detaljne rutine u pokušaju smanjenja tjeskobe.

U slučaju cibofobije izbjegavanje različitih vrsta hrane može dovesti do pothranjenosti i drugih zdravstvenih problema. Ljudima s fobijom od hrane teško je sakriti svoje strahove od prijatelja, obitelji i suradnika, što može dovesti do neugodnih pitanja, društvene stigme i izbjegavanja društvenih situacija.

Druge fobije od hrane

Cibofobija je najčešći tip fobije od hrane, ali nije jedini.

Neofobija je strah od nove, dosad nepoznate hrane. Kod nekih ljudi susret s novom hranom može izazvati intenzivnu tjeskobu i paniku. Posebno je to često kod djece.

Mageirokofobija je strah od kuhanja hrane. Najčešći tip ove fobije je strah od pripreme ili konzumacije nedovoljno kuhane hrane jer bi to moglo rezultirati bolešću ili hranom koja je nejestiva.

Emetofobija je strah od povraćanja. Primjerice, ako se bojite da ćete se razboljeti i da ćete morati povraćati, mogli biste se bojati hrane za koju mislite da će vam izazvati mučninu.

Liječenje straha od hrane

Fobije od hrane mogu predstavljati ozbiljan problem, no postoji niz tretmana koji se mogu primijeniti kako bi se olakšalo suočavanje s ovim izazovom. Kognitivno-bihevioralna terapija, izlaganje, lijekovi i hipnoza samo su neke opcije kojima se danas liječi cibofobija. U razgovoru s terapeutom pacijenti uče kako smanjiti negativne misli i strahove povezane s hranom.

Izlaganjem se dovode u kontakt s namirnicama koje im stvaraju nelagodu te se uče nositi sa svojim emocijama i reakcijama. Lijekovi, poput antidepresiva, mogu biti korisni u nekim slučajevima, ali se zbog velike sklonosti ovisnosti rijetko koriste.

Hipnoza se također može pokazati korisnom za smanjenje negativnih reakcija prema hrani, tvrde neki stručnjaci. Ako sumnjate da patite od fobije prema hrani, važno je potražiti liječničku pomoć kako bi se osigurao zdrav odnos s hranom.

Pobijedite svoje strahove i uživajte u hrani

Mnogi ljudi ne vole određena jela i namirnice, ali kada strah od hrane ometa vaš svakodnevni život i sprječava vas da uživate u obrocima, možda imate fobiju od hrane. Ako se ne liječi, fobija može imati značajan utjecaj na vaše zdravlje i život.

Liječenje vam može pomoći da prevladate te strahove i uspostavite zdrav odnos s hranom. Ako mislite da imate fobiju od hrane ili strahove povezane s hranom, razgovarajte sa svojim liječnikom. Ovo je važan prvi korak u pronalasku dijagnoze i uspješnom liječenju.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.